Strategia garantează condiții sigure pentru mediu și viață la nivel național, conform obiectivelor europene de mediu. Astfel, este urmărită reducerea poluării și a presiunilor asupra climei și mediului legate de producție și consum, în special în domeniile energie, industrie, clădiri și infrastructură, mobilitate, turism, comerț internațional și sistem alimentar. Un aspect vizează diminuarea emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 70% pînă în 2030, comparativ cu nivelul din anul 1990.
Un rol esențial va avea și educația ecologică, pentru a-i ajuta pe cetățeni să conștientizeze problemele de mediu și să întreprindă acțiuni individuale de protecție a mediului, precum și la nivelul comunităților locale. La acest capitol, în programele educaționale vor fi integrate teme sau module de educaţie ecologică şi vor fi promovate disciplinele de profil pentru studiu obligatoriu sau opţional în toate instituțiile de învățămînt. Cadrele didactice și formatorii vor beneficia de o pregătire iniţială şi formări ulterioare corespunzătoare.
Pe termen lung, documentul asigură căi de dezvoltare a economiei verzi, oferă noi posibilități pentru utilizarea inovaţiilor tehnologice și obţinerea asistenţei tehnice pentru diminuarea schimbărilor climatice.
Strategia de mediu pentru anii 2024-2030 a fost elaborată de Ministerul Mediului, cu suportul proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova”, susținut de Ambasada Suediei.
Preluat de la: Noi.md