Fără achiziții de la Gazprom: MoldovaGaz va cumpăra gaze naturale de la Energocom și în luna iunie

„SA „Moldovagaz” în calitate de furnizor de serviciu public în contextul executării prevederilor Legii nr.108/2016 cu privire la gazele naturale de a le procura, urmărind realizarea echilibrului între obținerea unui cost minim al gazelor achiziționate și asigurarea siguranței în aprovizionarea cu acestea a consumatorilor finali, a inițiat pentru luna iunie 2024 achiziția gazelor naturale prin intermediul platformei „BRM East Energy”.

În urma desfășurării licitației pe platforma „BRM East Energy” în data de 29 mai 2024, a fost determinat furnizorul gazelor pentru SA „Moldovagaz” pentru luna iunie 2024 – SA „Energocom”. Conform condițiilor de licitație, prețul de livrare se va stabili în ultima zi a lunii mai curent, formula de preț fiind legată de indicele bursier TTF front month index, și urmează a fi publicată în data de 3 iunie.

SA „Moldovagaz” și în continuare va asigura procurarea gazelor naturale pentru consumatorii săi la cele mai mici prețuri oferite pe piață”, comunică compania.

MoldovaGaz a cumpărat gaze naturale de la Energocom și în luna mai, după ce întreprinderea de stat a câștigat licitația. „A oferit un preț mai mic decât cel așteptat de la Gazprom”, a menționat Alexandr Slusari.

Anterior, șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban, a publicat scrisoarea companiei adresată Agenției Naționale de Reglementare în Energie în care sunt descrise posibile scenarii de desfășurare a evenimentelor pe piața gazelor din Republica Moldova, începând cu 1 mai 2024, când expiră contractul cu Energocom.

În scopul asigurării securității energetice a Republicii Moldova, SA „MoldovaGaz” și SA „Energocom”, au încheiat un contract individual la Contractul-Cadru EFET de livrare a gazelor naturale pentru perioada ianuarie – aprilie 2024. O decizie în acest sens a fost aprobată de Comisia pentru Situații Excepționale

Pe 2 octombrie 2023, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că nu exclude că Republica Moldova ar putea să cumpere gaz de la Gazprom, inclusiv pentru malul drept. Acest lucru este posibil dacă Gazprom va oferi un preț favorabil și dacă Rusia nu va impune nici o condiție politică Moldovei.

Declarațiile au fost făcute după ce cu două zile înainte de aceasta, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a anunțat că, Republica Moldova din dreapta Nistrului nu va mai cumpăra gaze de la gigantul energetic rus Gazprom.


Preluat de la: Unimedia.info