Ce este "depresia cu zîmbete" și cît e de periculoasă

Această depresie presupune să pari fericit, deși experimentezi simptome ale depresiei. Psihologii nu folosesc sintagma de depresie cu zîmbete, dar este complet posibil să fii în depresie și totuși să fii capabil să ascunzi simptomele. Cel mai apropiat termen medical pentru această boală este cel de depresie atipică.

Destul de mulți oameni care se confruntă cu o deteriorare a dispoziției și o pierdere a plăcerii în privința activităților de zi cu zi par să poată să mascheze ce simt cu adevărat prin zîmbete.

Oamenii care suferă de depresia prin zîmbete sînt dificil de depistat. La o primă privire, ai crede că nu au vreun motiv să fie supărați – poate au un loc de muncă, un apartament și poate chiar un partener și copii. Dacă te vezi cu ei, îți zîmbesc și poartă cu tine conversații normale. Ei practic poartă niște măști care conving oamenii din jur că duc niște vieți în aparență normale și active.

Pe dinăuntru însă, se simt fără speranță și uneori chiar au gînduri de sinucidere. Aceste gînduri pot deveni ușor o realitate în condițiile în care ei sînt deja obișnuiți să ducă la bun sfîrșit planurile în viața de zi cu zi.

Oamenii care suferă de depresie cu zîmbete au tendința să se simtă vinovați și să raționalizeze ceea ce simt, fiind conștienți că, la nivel teoretic, nu motive să fie supărați. Tocmai de aceea, se închid în ei și continuă să poarte masca veselă.

Pentru a ne lupta cu această boală, ar trebui în primul rînd să îi recunoaștem existența. Oamenii veseli, care par să aibă suficiente motive pentru a fi fericiți, pot și ei să sufere de depresie – și nu ar mai trebui ca acest lucru să poarte o etichetă negativă.


Preluat de la: Noi.md