Studiul, publicat în revista Environmental Science & Technology, se bazează pe modele de date existente, luînd în considerare obiceiurile alimentare, tehnologia alimentară și chiar frecvența respirației locuitorilor fiecărei țări. Profesorul Fengqi Yu, unul dintre coautorii studiului, a subliniat că aceste date reprezintă un indicator critic al poluării cu plastic și al sănătății publice. Autorii au evaluat consumul de plastic prin intermediul alimentelor, dar și prin inhalarea microparticulelor din mediul înconjurător. Ei au constatat că indonezienii au consumat aproximativ 15 grame de microplastice pe lună, cel mai mare dintre toate țările. Pe de altă parte, China și Mongolia se află în fruntea listei în ceea ce privește inhalarea acestei toxine.
Ucraina a înregistrat, de asemenea, niveluri ridicate de contaminare. În ceea ce privește consumul alimentar de microplastice, este semnificativ mai mare decît restul Europei. Ponderea toxinei inhalate rămîne medie pentru regiune. Studiul a arătat că reducerea cu 90% a cantității de deșeuri din plastic în apă ar putea reduce semnificativ expunerea la microplastice, ceea ce face ca un acord obligatoriu din punct de vedere juridic privind plasticul să fie relevant.
Acest acord, care se concentrează pe cooperarea în vederea reducerii microplasticelor în mediul marin, este așteptat să fie finalizat în cursul acestui an.
Preluat de la: Noi.md