(video) Filat: Gribincea mi-a fost avocat pe un dosar la CtEDO. Am pierdut. Va veni timpul și voi face publică recenta discuție cu el. Am salvat-o

„Eu am avut o comunicare cu Gribincea. Eu îl cunosc, nu pot să spun că bine, el mi-a fost avocat pe un dosar la CtEDO pe care l-am pierdut, în 2013, pe vestita hotărâre a Curții Constituționale cu planarea bănuielii rezonabile…

În Guvernul Gaburici noi i-am propus să ocupe fotoliul de ministru al Justiției, dar a refuzat și cred că pur și simplu nu a vrut să-și asume riscuri, pentru că din umbră e mai ușor să dirijezi, dar să-ți asumi reforma, atunci dânsul a refuzat.

Eu nu practic asemenea metode, alții la noi sunt cu înregistrările, dar eu am salvat această comunicare cu el pe whatsapp.

Poziția lui Gribincea vizavi de cazul meu se regăsește integral în referința procurorilor pe această revizuire a dosarului meu. Va veni timpul și voi face publică această comunicare”, a declarat Vlad Filat.

Vladislav Gribincea, care a ratat fotoliul de magistrat la CSJ, după ce Consiliul Superior al Magistraturii i-a declarat dosarul drept inadmisibil, a primit, de la soacra sa, peste 1 milion de lei donații în anul 2020. Informația și explicațiile lui Gribincea se conțin în raportul de evaluare al candidatului, făcut public de Comisia Vetting. Potrivit unor bloggeri, aceeași persoană este și soacra ex-ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, despre care o deputată BCS spunea că ar fi realizat o tranzacție dubioasă, de pe urma căreia instituția bancară în care activa în calitate de contabilă-șefă a primit 2,45 miliarde de lei din garanțiile de stat.

Vladislav Gribincea crede că hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii, prin care dosarul său a fost „declarat inadmisibil, din cauza neprezentării în termen a certificatului medical privind starea sănătății și a două referințe de la persoane notorii” este o neînțelegere. Mai mult ca atât, el susține că „nu s-a înscris în acest concurs și a trecut vettingul pentru a nu se conforma unor formalități ușor de îndeplinit și cere CSM să își revizuiască hotărârea”.

Fostul premier Ion Chicu a făcut o postare pamflet: „Salvați justiția de „reforme” – dați analfabetului ăsta măcar o funcție, măcar de portar la Procuratură!”, a scris Chicu.

Pe data de 16 mai, Consiliul Superior al Magistraturii a examinat rezultatele evaluării de către Comisia de evaluare a candidatului la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, Vladislav Gribincea și a aprobat raportul de evaluare externă a acestuia.

Avocatul Vladislav Gribincea, candidat la funcția de judecător în cadrul Curții Supreme de Justiție, a fost audiat public, pe 26 martie curent, în cadrul Comisiei Vetiing, după ce aceasta l-a notificat despre dubiile sale cu privire la integritatea lui. De la audieri a fost recuzat Andrei Bivol, vicepreședinte al comisie și membru al acesteia, având o experiență de mai mult de 10 ani în avocatură. Audierea a durat 11 minute.

În august 2022, Vladislav Gribincea anunța că renunță la șefia CRJM, după 12 ani de președinție. Potrivit instituției, Gribincea a exercitat deja trei mandate consecutive și nu intenționa să candideze pentru exercitarea unui nou mandat. „Vrei să-mi iei locul și să fii șeful meu? Acum e ocazia perfectă!”, a scris atunci Gribincea.

În octombrie 2021, Procurorul General de atunci, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondena fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, cu înalți funcționari, printre care și Vladimir Gavriliță, consilierul Maiei Sandu, de pe vremea când era prim-ministră, dar și cu Vladislav Gribincea, președinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova. În una dintre convorbiri apare menționat și fostul ambasador al SUA în R. Moldova, Dereck Hogan, pe care Gribincea l-ar fi numit „blondul de pe Mateevici”.

Ulterior, Vladislav Gribincea și-a cerut scuze de la Dereck Hogan, pentru că a folosit o expresie nepotrivită într-o discuție, facută publică. „Nu am fost și nici nu sunt rasist. Nu tolerez rasismul sau orice altă formă de discriminare”, a scris Gribincea pe pagina sa de Facebook.

În 2019, în presă se vehicula că, concursul pentru șefia Procuraturii Generale a fost organizat pentru ca anume Veaceslav Gribincea să câștige această funcție, el fiind și cel care a participat la modificările legislative inițial. Drept reacție, ministra de atunci a Justiției, Olesea Stamate, a declarat, pentru UNIMEDIA: „Este un fals. Vlad Gribincea a participat la elaborarea proiectului de lege în România, în 2016. Prevederile care se referă la organizarea acestei preselecții într-o comisie pe lângă Ministerul Justiției au fost instituite anul acesta. La realizarea acestor modificări, Vlad nu a participat”.


Preluat de la: Unimedia.info