Trei judecătoare, propuse președintei Sandu pentru numirea în funcții la CSJ

În prezent, în examinarea CSM se află Raportul cu privire la propunerea de nepromovare a judecătorului Adrian Ciobanu, pe când referitor la candidații din rândul judecătorilor Grigori Manoli și Dorin Munteanu, Comisia încă nu s-a expus.

Tot marți, 21 mai, CSM a admis și dosarele a șase candidați non-judecători la concursul pentru ocuparea funcției de judecător la CSJ. Astfel, la proba interviu au fost promovați: Sergiu Brigai, Leonid Chirtoacă, Aliona Ciocanu, Aliona Corcenco, Ion Munteanu și Iuri Lealin.

Candidata Mariana Cherpec, acum membru al Consiliului Superior al Procurorilor, a cerut să fie retrasă din concurs, solicitare aprobată de CSM, iar dosarul candidatului Vladislav Gribincea a fost declarat inadmisibil, din cauza neprezentării în termen a certificatului medical privind starea sănătății și două referințe de la persoane notorii. „Sper că e doar o neînțelegere nefericită” – așa a reacționat Vladislav Gribincea. Într-o postare pe Facebook, acesta spune că va cere CSM-ului să-și revizuiască decizia. Totodată, Gribincea susține că nu a fost anunțat că trebuie să depună și certificatul medical special, iar referințele de la persoane notorii, solicitate de CSM, sunt o practică excesivă și birocratică.

În prezent, la Curtea Supremă de Justiție se caută 20 de magistrați – 11 judecători de carieră și 9 din mediul academic, avocatură sau procuratură. Obligatoriu ei trebuie să treacă cu brio de evaluarea externă, condiție care a dus la valul de demisii de la CSJ anul trecut.


Preluat de la: Noi.md