Rheinmetall a lansat recent ideea formării unui consorţiu european de arme pentru a concura mai bine cu rivalii americani, în timp ce grupul german de apărare şi-a expus ambiţiile globale într-o industrie în plină expansiune, transmite Reuters. Compania, un beneficiar major al creşterii cheltuielilor pentru apărare după invazia Rusiei în Ucraina în 2022, estimează venituri record de peste 10 miliarde de euro (11 miliarde de dolari) în acest an şi un portofoliu de comenzi de 60 de miliarde de euro.
”Vrem să devenim un jucător la nivel mondial şi, în prezent, putem face asta pe cont propriu datorită fluxului nostru de numerar bun”, a declarat CEO-ul Armin Papperger la o întrunire a asociaţiei reporterilor de afaceri WPV la Duesseldorf, joi seara. El a spus că Rheinmetall va încerca să continue cu propriile achiziţii în Statele Unite, dar a sugerat şi crearea unui ”consorţiu mare” de companii europene de apărare. ”Cred că ar avea sens să înfiinţăm o casă de sistem europeană care să aibă o cifră de afaceri de aproximativ 30-35 de miliarde (de euro), astfel încât să putem concura cu americanii, asta este cu siguranţă posibil”, a spus Papperger. El a arătat că alţi jucători importanţi din Europa sunt Leonardo, care are o capitalizare de piaţă semnificativ mai mică decât Rheinmetall, şi KNDS din Franţa, dar nu a dat nicio informaţie despre vreo discuţie pentru a crea un posibil consorţiu.
Papperger a adăugat că în prezent nu există discuţii între Rheinmetall şi Thyssenkrupp din Germania, care caută investiţii în divizia sa navală. În Statele Unite, Papperger consideră că Rheinmetall are şanse mari să câştige un contract pentru dezvoltarea unui succesor al vehiculului de luptă Bradley într-un proiect care ar putea valora mai mult de 45 de miliarde de dolari.
Dar el a sugerat că cea mai mare parte a comenzilor de echipare a armatei germane cu noi vehicule de luptă vor merge în Finlanda, unde compania de apărare Patria conduce dezvoltarea unui vehicul blindat 6×6 care va fi folosit şi de Finlanda, Suedia şi Letonia. Guvernul cancelarului german Olaf Scholz a lansat în 2022 un fond special de apărare de 100 de miliarde de euro, în ceea ce a descris drept ”Zeitenwende” sau un punct de cotitură pentru a-şi creşte cheltuielile militare după atacul Rusiei asupra Ucrainei. Cu toate acestea, Papperger a spus că este nevoie de încă 30 de miliarde de euro pe an. ”Dacă aceste 30 de miliarde de euro nu sunt investite… atunci (Zeitenwende) va eşua”, a spus el. Papperger a spus că Rheinmetall lucrează mai profitabil şi a prezis că valoarea sa de piaţă ar putea creşte la aproximativ 50 de miliarde de euro, de la 22 de miliarde de acum, deşi nu a dat un interval de timp.
Preluat de la: Timpul.md