Certificatul de competență profesională se eliberează de către Agenția Națională Transport Auto (ANTA) în urma frecventării cursurilor de calificare în cadrul unităților de formare profesională a personalului din domeniul transporturilor rutiere, pentru practicarea activității de manager transport rutier, activității de conducător auto în transportul rutier, expert pentru lucrările de montare, reparare și/sau verificare a tahografelor și/sau limitatoarelor de viteză, etc., finalizate cu o examinare sub formă de test – grilă conceput pentru a evalua cunoștințele și abilitățile dobîndite pe parcursul cursurilor de calificare.
Astfel, sînt 2 tipuri de calificări:
-calificare inițială – atunci cînd persoana nu a deținut anterior un certificat de competență profesională;
-calificare periodică – atunci cînd persoana anterior a deținut un certificat de competență profesională, dar a expirat termenul de valabilitate și este necesară frecventarea unui curs periodic, pentru eliberarea unui certificat nou.
În Moldova, activează 13 agenți economici acreditați pentru programele de calificare a personalului din domeniul transporturilor rutier și activități conexe transportului rutier. (Lista poate fi văzută la următorul link: https://anta.gov.md/content/lista-centrelor-de-instruire-perfecţionare-şi-atestare-profesională).
Pentru obținerea certificatului de competență profesională al conducătorului auto este necesară prezentarea permisului de conducere și a certificatului ce atestă absolvirea cursului privind activitatea în trafic național și/sau internațional.
Respectiv, certificatul de competență profesională se eliberează pe o perioadă de 5 ani și poate fi reînnoit prin participare la cursurile periodice de calificare profesională.
Totodată, testele-grilă, elaborate și aprobate de unitățile de formare profesională a personalului din domeniul transporturilor rutiere în baza programelor de formare profesională, se consideră promovate în cazul obținerii a cel puțin 75% din punctajul maxim.
Preluat de la: Noi.md