Focul Haric va ajunge în jurul orei 20:00 în scuarul catedralei mitropolitane „Nașterea Domnului” din capitală, de unde mitropolitul Vladimir va împărți Sfînta Lumină ierarhilor, preoților și tuturor creștinilor.
Focul haric este adus în țara noastră pentru al 22-lea an consecutiv.
Semnificația Focului Haric
Focul haric este „Lumina Sfîntă”, considerată de creștinii ortodocși a fi minunea care se petrece, în fiecare an, la Biserica Sfîntului Mormînt, din Ierusalim, în Sîmbăta Mare, înainte de Paște.
În fiecare an, în Sîmbăta Mare, la Ierusalim, patriarhul grec, urmat de patriarhul armean și de episcopul Bisericii Copte, împreună cu clerul, merg de trei ori în jurul Sfîntului Mormînt, intonînd imnuri religioase, după care se citește rugăciunea „Pogorîrii Sfintei Lumini”. După această procesiune, patriarhul intră singur în Sfîntul Mormînt. În acest timp, adunarea cîntă „Doamne miluiește” pînă cînd Focul haric, o lumină albastră, care iese din Mormînt, coboară și aprinde candela „cea neadormită”, de la care patriarhul aprinde 33 de lumînări legate laolaltă, împărțind apoi Lumina Sfîntă celor din biserică.
Potrivit crestinortodox.ro, această lumînare este simbolul Învierii, al biruinței vietii asupra morții și a luminii lui Hristos asupra întunericului păcatului.
De-a lungul timpului, aprinderea focului haric a dat naștere mai multor speculații. În timp ce pentru unii credincioși, lumina sfîntă este un miracol, alții consideră că nu este decît o reacție chimică.
Preluat de la: Noi.md