România a intrat în viteza turbo la capitolul investiții, iar proiectele de infrastructură vor schimba, în câțiva ani, fața țării noastre. În 2024, fondurile alocate investițiilor sunt cu 70% mai mari față de aceeași perioadă din anul 2023, iar asta se vede ”în teren”. În cursul acestui an vom circula pe primii kilometri din Autostrada Moldovei și se construiește Autostrada Sibiu-Pitești, care va traversa Carpații. Sunt investiții care schimbă România, iar regula economică ne arată faptul că investițiile în proiectele de infrastructură aduc cu sine oportunități de afaceri și locuri de muncă.
Citește și: VIDEO| Se dau în circulație primii kilometri din cea mai așteptată autostradă de către toți românii “Avem cel mai mare volum de investiții alocat din fonduri naț ionale și europene pentru acest an. Execuția cheltuielilor pentru investiții a înregistrat o creștere semnificativă în primul trimestru, cu 70% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, după o ședință de lucru cu miniștri responsabili pe zona investițiilor. Totodată, Marcel Ciolacu a anunțat menținerea ritmului alert al investițiilor pentru finalizarea proiectelor majore anul acesta. Investițiile vor continua în domenii esențiale precum infrastructura de transport, medicală, educațională, sectorul energiei și digitalizare, pentru a răspunde nevoilor cetățenilor. Totodată, Guvernul va acorda o atenție deosebită eficientizării utilizării resurselor disponibile.
Investiții record în infrastructură Guvernul a alocat fonduri record pentru Ministerul Transporturilor, cu aproape 30% mai mult față de anul trecut. În 2023 au fost inaugurați aproximativ 80 km de drum de mare viteză cu care s-a atins pragul de 1.000 km de autostrăzi și drumuri express de pe teritoriul României. Anul acesta urmează să se inaugureze alți 180 km de drum de mare viteză, poate cele mai așteptate fiind loturile din Autostrada A7, de la Ploiești la Focșani, dar și drumul Express Galați-Brăila. În anul 2023 România a avut investițiile de aproximativ 190 miliarde de lei, în creștere cu 16,6%, comparativ cu anul 2022, conform Institutului Național de Statistică. Totodată, anul trecut a fost primul an când am avut creștere economică bazată pe investiții, cu o alocare de 12% din PIB.
Ajutor de stat de la Comisia Europeană pentru TAROM Comisia Europeană a aprobat planurile Guvernului României de a acorda transportatorului aerian național deținut de stat, TAROM, un ajutor de restructurare în valoare de până la 95,3 milioane euro. Această măsură va permite companiei să își restabilească viabilitatea pe termen lung, reducând în același timp la minimum denaturările concurenței. ”Am obținut acceptul Comisiei Europene pentru a sprijini TAROM cu aproape 100 de milioane de euro! Este un brand naț ional în care eu voi continua să cred! Cu acești bani, vrem să construim o companie modernă ș i eficient ă , complet digitalizat ă și adaptată unei piețe în care concurența este mai dură ca oricând. În următorii doi ani, TAROM poate redeveni un transportator aerian capabil să-și susțină dezvoltarea prin propriile performanțe economice. Ca premier, este datoria mea să sus țin o companie naț ional ă românească de tradi ție. Fiindcă pentru mine și colegii mei din PSD, TAROM înseamnă simplu: Călă tore ște româneș te! ”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook, după anunțul Comisiei Europene. Cu acești bani, TAROM va putea reînnoi flota de aeronave; va putea optimiza destinațiile și politicile comerciale, dar va putea aplica și unele soluții pentru eficientizarea activităților de mentenanță a aeronavelor sau va putea digitaliza compania.
Preluat de la: Timpul.md