Mai multe imagini realizate de un fotograf ne arată felul în care arată lacrimile văzute la microscop.
Cum arată lacrimile la microscop și ce lucruri extraordinare dezvăluie în funcție de emoții
Corpul uman produce lacrimi zilnic, iar acestea nu apar doar atunci cînd trecem prin diferite stări emoționale, ci chiar și atunci cînd avem alergii. Oamenii plîng, probabil unii mai puțin decît alții, însă nu știu că lacrimile sînt diferite.
Fotograful Maurice Mikkers, gîndindu-se la compoziția lacrimilor, a început să ”îmbutelieze emoțiile”, adică lacrimile sale sau ale prietenilor săi, pentru ca ulterior să le studieze la microscop. Acesta a rămas surprins să vadă că sînt diferite în funcție de motivul pentru plîngem.
Lacrimile sînt împărțite în trei categorii
Potrivit oamenilor de știință, lacrimile sînt împărțite în trei categorii în funcție de originea acestora: de bază, emoție și reflex. Curiosul fotograf a vrut să examineze diferite lacrimi de la un număr mare de subiecți. Maurice Mikkers ș-a dorit să vadă dacă acestea arată diferit în funcție de cauza din care au fost produse, potrivit Business Insider.
”Știința spune că fiecare lacrimă are o viscozitate și o compoziție diferite. Toate lacrimile conțin o varietate de substanțe biologice, inclusiv uleiuri, anticorpi și enzime suspendate în apă sărată”, a declarat Mikkers pentru sursa citată.
Proiectul făcut de fotograf
Pentru prima categorie, cea a lacrimilor de bază, voluntarii la studiu au fost instruiți să își țină ochii deschiși în timp ce privesc spre un ventilator uriaș. Evident, acesta le-a uscat ochi care au început să producă lacrimi. Pentru a aduna lacrimile din reflex, participanții au făcut mai multe activități care să le producă lacrimile, precum tăierea unei cepe sau mîncatul de ardei foarte iuți. Iar pentru lacrimile de emoție, Mikkers le-a oferit spațiul necesar, lăsîndu-i pe voluntari să le colecteze singuri.
Din cauză că fotograful nu a putut controla umiditatea, temperatura sau presiunea lacrimilor fotografiate, acesta a ajuns la concluzia că originea lor nu era prea relevantă. Lacrimile sînt diferite, însă există totuși o asemănare între lacrimile produse din același motiv.
”Este greu de spus dacă fiziologia descrisă în știință este de fapt văzută atunci cînd o lacrimă cristalizează sub microscop sau dacă undele emoționale și starea persoanei influențează modul în care se formează lacrima atunci cînd cristalizează”, a adăugat Mikkers.
Cum a reușit Mikkers să facă fotografiile
La fel ca orice om de știință, fotograful își ține evidența descoperirilor cu o îngrijire imensă și note detaliate. Maurice Mikkers și-a documentat descoperirile cu ajutorul celui de-al treilea obiectiv al microscopului său trinocular, unde a putut să-și plaseze camera de fotografiat pentru a documenta fenomenele cu detalii incredibile. Întregul proiect a rezultat dintr-o dorință de a investiga părțile vieții noastre pe care de obicei nu le punem la îndoială.
”Niciodată nu știu ce noi tipuri de structuri se vor forma atunci cînd cristalizează o lacrimă, indiferent dacă provine de la o persoană nouă sau nu. Va exista întotdeauna o nouă formă unică prezentată”, spune mai spus Mikkers, potrivit sursei citate.
Preluat de la: Noi.md