Spre deosebire de primele două incursiuni, de această dată, Mehmed-bey nu se aşază singur la domnie, dar instalează un domn pământean, pe Vladislav al III-a al Munteniei. Boierii Craioveşti sprijină pe noul domn, Pârvu Craiovescu, devenind mare ban. Radu de la Afumaţi e silit să se retragă din nou în Transilvania.
Radu de la Afumaţi este fiul lui Radu al IV-lea cel Mare al Munteniei şi a domnit de cinci ori în perioada 1522-1529, ducând o luptă aprigă cu otomanii. Ginere al lui Neagoe Basarab, a fost căsătorit cu Ruxandra, la 21 ianuarie 1526. După moartea lui Radu, aceasta a devenit soţia unui alt voievod, Radu Paisie.
Semnificaţia efortului antiotoman purtat cu mijloace modeste de Radu de la Afumaţi este deosebită, deoarece Poarta Otomană a fost obligată să renunţe la transformarea principatului în paşalâc. Este remarcabil faptul că Radu de la Afumaţi a reuşit să zădărnicească planurile otomane, chiar în apogeul domniei sultanului Soliman Magnificul, care a reuşit să zdrobească Serbia la 1521 şi Ungaria în Bătălia de la Mohacs la 1526, transformându-le pe acestea în paşalâcuri.
Preluat de la: Timpul.md