Uleiul pe care mulți români îl folosesc prezintă riscuri mari pentru sănătate

Uleiul de palmier, extras din fructul palmierului de ulei, este una dintre cele mai prevalente grăsimi comestibile la nivel mondial. Această resursă derivată din palmierul de ulei (Elaeis guineensis) este valorificată în două forme principale: uleiul obținut din pulpa fructului și cel din semințe sau miez.

Utilizat frecvent în numeroase țări, uleiul de palmier este consumat sub diferite forme, incluzând ulei vegetal, grăsimi și margarină. Deși consumul său este redus în Statele Unite, reprezentând o fracțiune mică din totalul de grăsimi utilizate, acesta este omniprezent în alimentele și produsele de uz personal comercializate la nivel global. Practic, uleiul de palmier se regăsește într-o gamă variată de produse, cuprinzând aproximativ jumătate din articolele ambalate disponibile în supermarketuri.

De la alimente precum pizza, prăjituri și ciocolată, până la produse cosmetice ca deodorante, șampoane și rujuri, acest ulei se întâlnește chiar și în hrana pentru animale și în biocombustibili utilizați în diverse regiuni ale lumii. Motivul pentru care este folosit pe scară largă Uleiul de palmier este un ulei extrem de versatil, cu multe proprietăți și funcții diferite care îl fac atât de util și atât de des utilizat. Este semisolid la temperatura camerei, astfel încât poate menține consistența cremoasă a produselor tartinabile.

Rezistent la oxidare, astfel încât poate conferi produselor o durată de depozitare mai lungă; este stabil la temperaturi ridicate, ceea ce ajută la conferirea unei texturi crocante produselor prăjite; și este, de asemenea, inodor și incolor, astfel încât nu modifică aspectul sau mirosul produselor alimentare. În țările asiatice și africane, uleiul de palmier este utilizat pe scară largă ca ulei de gătit, la fel cum am folosi noi uleiul de floarea-soarelui sau de măsline aici, în România. Pe lângă faptul că este versatil, în comparație cu alte uleiuri vegetale, palmierul de ulei este o cultură foarte eficientă, capabilă să producă cantități mari de ulei pe suprafețe mici de teren, aproape tot timpul anului. Acest lucru îl face o cultură atractivă pentru cultivatori și micii proprietari, care se pot baza pe venitul constant pe care îl oferă uleiul de palmier.

De ce nu este bun uleiul de palmier?

Uleiul de palmier a fost și continuă să fie un factor major de defrișare a unora dintre cele mai bogate păduri din lume, distrugând habitatul unor specii deja pe cale de dispariție, cum ar fi urangutanul, elefantul pigmeu și rinocerul de Sumatra. În ceea ce privește îngrijorările cu privire la sănătate, uleiul de palmier, uleiul din sâmburi de palmier și uleiul de nucă de cocos – așa-numitele uleiuri tropicale – au căpătat o reputație proastă deoarece au un conținut ridicat de grăsimi saturate, care au fost de mult timp legate de bolile de inimă.

Grăsimile saturate cresc nivelul colesterolului ”rău” LDL și al trigliceridelor – factori de risc pentru bolile de inimă. Uleiul de palmier, care este saturat în proporție de 50%, are o compoziție mai favorabilă a acizilor grași decât uleiul din sâmburi de palmier și uleiul de nucă de cocos, care sunt saturate în proporție de peste 85%. În general, cu cât conținutul de grăsimi saturate este mai mare, cu atât grăsimea este mai solidă la temperatura camerei. Uleiul de palmier este semisolid la temperatura camerei, dar poate fi transformat într-un ulei de gătit lichid.

În ultimii ani, am aflat mult mai multe despre efectele diferitelor grăsimi asupra sănătății. Titlul de cea mai nesănătoasă grăsime i-a revenit anterior grăsimii trans, care acum este interzisă. Grăsimile trans nu numai că măresc nivelurile de LDL și trigliceride, dar reduc și colesterolul ”bun” HDL. Majoritatea grăsimilor trans sunt create artificial prin hidrogenare. Uleiul parțial hidrogenat, utilizat în multe produse de patiserie prelucrate și gustări și pentru prăjit, este o sursă majoră de grăsimi trans. Uleiul de palmier are un conținut ridicat de grăsimi saturate, care poate fi dăunător pentru sănătatea cardiovasculară. Cu toate acestea, un studiu a constatat că, atunci când este consumat ca parte a unei diete echilibrate, ”uleiul de palmier nu prezintă un risc suplimentar pentru bolile cardiovasculare”.


Preluat de la: Timpul.md