„Consider că activitatea SIS, CNA, PA aduce mult mai multă nocivitate și pagube decît folos. Spuneți vreun caz notoriu cînd acei care fură au făcut pușcărie. Aceste instituții nu livrează. Eu în calitate de autor pe rapoarte de anchete parlamentare pe privatizarea Air Moldova, concesiunea gărilor, unde am indicat pas cu pas unde au avut loc inegalitățile și incoerențele – pînă azi nu am văzut nimic, nu am văzut niciun efect, nici măcar nu am fost invitat să le „descos” pentru cei din PA și CNA”, a declarat Tofilat.
Totodată, cît despre persoana cu funcție de conducere din cadrul SIS, delegată la CFM, pe perioada mandatului său, Tofilat afirmă că „nu s-a ocupat cu nimic în afară de colectare de zvonuri”.
„Sînt sigur că în afară de colectare de zvonuri și formulare de rapoarte absolut prostești trimise spre conducerea țării nu s-a ocupat. Aș fi curios să văd ce rapoarte despre CFM au fost trimise de SIS spre conducerea țării să vedem ce inepție au scris pe parcursul anilor cît am fost eu director”,susține Tofilat
Referitor la unele cazuri de corupție, dar și despre actualii administratori CFM, Tofilat afirmă că: „Nu pun mîna în foc pentru nimeni. Există reguli după care se lucrează. Achizițiile mai mari de 400 de mii de lei trece prin grupul de achiziții și trece prin portal electronic.
Respectiv ofertantul care se consideră nedreptățit, care poate da cea mai avantajoasă ofertă, el poate contesta condițiile concursului. El poate spune că în caietul de sarcini este scris o prostie. Eu sînt receptiv la toate întrebările practice legate de modul de gestionare. (…) Noi am avut mai multe de o sută de procese de achiziție.
N-am avut situații grave. Ofertantul care se simte neîndreptățit poate contesta la ANSCE. În principiu, să crezi că o persoană singură din CFM poate să măsluiască un caiet de sarcini, să treacă ANSCE și să nu audă directorul general nu are rost”, a menționat Tofilat.
Mai mult, fostul șef al CFM susține că sectorial feroviar din Moldova va fi într-o „situație de suspans încă 10 – 15 ani”.
„Să nu ne facem iluzii. Este o situația foarte grea și abordarea dogmatică care persistă la mai mulți conducători ai statului este absolut contraindicată. O altă problemă este segmentarea CFM”, a mai spus Tofilat.
Preluat de la: Noi.md