Tranzitul este regimul vamal, prin care operatorii economici pot transporta mărfuri peste frontiera Republicii Moldova fără a plăti drepturi de import sau alte taxe economice atunci cînd aceștia intră sau ies de pe teritoriul Republicii Moldova.
Există două tipuri de tranzit: intern și extern.
-Tranzitul intern permite mărfurilor autohtone să circule de la un punct la altul pe teritoriul vamal, traversînd o țară străină fără să-și schimbe statutul vamal.
-Tranzitul extern permite mărfurilor străine să fie transportate de la un punct la altul al teritoriului vamal al Republicii Moldova, fără să fie supuse drepturilor de import sau altor taxe legale și a măsurilor de politică comercială, în măsura, în care acestea nu interzic introducerea mărdurilor pe teritoriul vamal sau scoaterea acestora.
Cînd vehiculul cu mărfuri ajunge în vamă, iar declarația vamală de tranzit este completată corect, funcționarul vamal de la postul vamal de plecare acceptă declarația de tranzit, verifică mărfurile și constituirea unei garanții, care să asigure plata echivalentă a taxelor de import.
Tot la postul vamal de plecare, funcționarul vamal stabilește un termen-limită, în care mărfurile trebuie să ajungă la postul vamal de destinație, ținînd cont de itinerar, mijloc de transport, legislația în domeniul transporturilor, cazul de forță majoră și alte informații relevante, importante furnizate de titularul regimului.
Odată ajuns la postul vamal de destinație, titularul regimului de tranzit vamal va trebui să prezinte mărdfurile și documentele de însoțire, iar la solicitarea funcționarului vamal, va prezenta și alte informații relevante. Pentru mai multe detalii, poate fi apelată Linia de Informare 022 78 88 88.
Preluat de la: Noi.md