Medicul, Diana Al Faraj: multe femei amînă să devină mame, dar medicina nu a învățat să prelungească viața reproductivă

Despre aceasta a declarat medicul reproductolog, Diana Al Faraj, care a adus în discuție problema crescută a fertilității, accentuînd modul în care deciziile moderne ale femeilor privind cariera și viața personală influențează capacitatea lor de a deveni mame.

„În general, în lume se consideră că un cuplu din șase au probleme să obțină o sarcină. În țările mai puțin dezvoltate rata de infertilitate este mai mare. Chiar și un cuplu din șase este foarte mult. Infertilitatea este de demult, toate poveștile ne spun despre asta. Acum apare mai des pentru că mai multe femei amînă să devină mame din diferite motive (se căsătoresc mai tîrziu, învață, se ocupă de carieră), este foarte bine asta, dar din păcate medicina nu a învățat să prelungească viața reproductivă a femeii”, a declarat Diana Al Faraj în cadrul emisiunii „Unu noaptea”, transmite Noi.md

Medicul Diana Al Faraj a accentuat că chiar dacă viața omului este mai lungă, viața reproductivă a rămas aceeași.

''Noi cu toți trăim mult mai mult, decît în veacul trecut dar viața reproductivă a rămas aceeași. Toți trebuie să știm că fiecare femeie o să aibă menopauză la 50 de ani, dar este absolut normal să înceapă și la 40. Daca nu vei avea un copil la 35 sau 38 este o mare probabilitate să mai ai vreodată”, a concis Diana Al Faraj.

Medicul a vorbit și despre factori care influențează fertilitatea.

''Dorința de a avea un copil nu este un moft. Este foarte, foarte important pentru oameni care își doresc asta. Ei tot merită ajutați. Principalul factor este vîrsta femeie. Cu cît femeia este mai tînără cu atît rata de succes este mai mare. 35 de ani în medie este de 50 %, la 40 ani 20 % și la 43 de ani 5%. Toate femeile trebuia să ia asta în considerare indiferent de ce le arată analizele lor. Vîrsta e un factor cel mai important și este de neschimbat. Desigur că vom vedeam succese la 43 de ani, la vîrste mai mari, dar asta va fi o parte mai mică a pacienților și trebuie să știm asta. Trebuie să avem grijă că nu pierdem prea mult timp”, a povestit Diana Al Faraj.

Chiar dacă este bine să ne informăm, Diana Al Faraj a spus cît este de important să fim informați din surse sigure.

''Eu cred că este bine să citim, să ne informăm, dar să nu mergem după metodele altor paciente. E clar ca femeile sînt într-o tensiune mare. Este normal ca acele femei să simtă furie. De aceea cînd aveți întrebări mai bine vorbiți cu medicul.


Preluat de la: Noi.md