nava de containere Dali, care a distrus podul din Baltimore, are un istoric plin de probleme

Nava de containere Dali care a pierdut puterea și s-a lovit marți de podul Francis Scott Key Bridge a avut probleme cu sistemul de propulsie cu doar câteva luni înainte, arată înregistrările, potrivit Business Insider.
Nava Dali, sub pavilion Singapore, a suferit o pană de curent în timp ce se îndrepta spre podul I-695, înainte de a se izbi de o grindă de susținere vitală care a cedat și a provocat prăbușirea unei părți a structurii în râul Patapsco din Baltimore. “Putem confirma că echipajul a notificat autoritățile cu privire la o problemă de alimentare cu energie electrică”, a declarat marți, într-o conferință de presă, guvernatorul statului Maryland, Wes Moore. În timpul penei de curent, Dali “a suferit o pierdere momentană de propulsie”, a precizat într-un comunicat Autoritatea Maritimă și Portuară din Singapore, citând un raport al Synergy Marine, administratorul navei.

Aceeași navă a fost semnalată în iunie pentru o problemă legată de sistemul său de propulsie, potrivit înregistrărilor dintr-o bază de date internațională a controalelor portuare din Asia-Pacific. Cu toate acestea, încă nu este clar dacă deficiența constatată în iunie are vreo legătură cu ceea ce a provocat accidentul de marți. Problema a fost raportată în San Antonio, Chile, la 27 iunie, și a fost listată ca o deficiență a sistemului de propulsie și a sistemului auxiliar. O notă atașată spune așa: “Nu este o problemă: “Manometre, termometre, etc.” Conform înregistrărilor, această problemă nu a fost considerată un motiv pentru ca nava să fie reținută în Chile.

Clay Diamond, directorul executiv al Asociației Piloților Americani, a declarat pentru The Washington Post că Dali a pierdut puterea în jurul orei 1:20, cu aproximativ opt minute înainte de accident. Cei de la bord au încercat să pornească un generator diesel de urgență pentru a realimenta nava și a reporni sistemele electrice, a spus el. Dar Diamond a declarat pentru USA TODAY că propulsia nu părea să pornească din nou. “Încă mai rămăsese ceva cârmă când au pierdut inițial puterea”, a spus el, potrivit publicației. “Ni s-a spus că nava nu și-a mai recăpătat propulsia”. Autoritățile și Synergy Marine, cu sediul în Singapore, investighează cauza întreruperii energiei electrice și a alunecării. Dali a fost implicat anterior într-un alt accident. În 2016, aceasta și-a zgâriat coca de un chei din Anvers, incident care a fost atribuit unei erori de ghidaj. Synergy Marine nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă de Business Insider în afara orelor obișnuite de lucru. Prăbușirea podului a declanșat o stare de urgență în Baltimore, iar șase membri ai unei mici echipe de constructori care lucrau pe pod în timpul prăbușirii sunt presupuși morți. Autoritățile spun că oficialii au reușit să oprească traficul pe pod înainte ca acesta să se prăbușească. Impactul prăbușirii podului asupra Baltimore și investigațiile în curs Podul Francis Scott Key Bridge era cel mai mare pod din Baltimore, iar pierderea unei astfel de infrastructuri critice va cauza probabil probleme în lanțul de aprovizionare în mai multe industrii. Aproximativ 11,3 milioane de vehicule folosesc podul anual, potrivit Autorității de Transport din Maryland. De asemenea, Portul Baltimore, aflat în apropiere, a fost închis pentru nave până la noi ordine, experții declarând pentru Dominic Reuter de la BI că închiderea ar putea opri zilnic o activitate economică în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari. Acest port este, de asemenea, deosebit de important pentru industria auto, deoarece este un terminal special pentru încărcăturile pe roți, cum ar fi vehiculele și echipamentele agricole grele. Cărbunele, gipsul, zahărul, hârtia, ciocolata și înghețata sunt mutate în mod obișnuit prin portul Baltimore, a relatat Erin Snodgrass de la BI. Între timp, acțiunile Maersk, compania daneză de transport maritim care a închiriat Dali, au scăzut marți cu până la 8% la Copenhaga. Firma a declarat că rutele sale prin Baltimore sunt închise, deocamdată.


Preluat de la: Timpul.md