Scheme ilegale sau beneficii: ce cred moldovenii despre contractul pentru gaze semnat de Chișinău cu Moscova

În acest sens, 40 la sută din respondenți au menționat că aceste contracte ar trebui investigate de procuratură pentru că ar putea fi găsite nereguli. Alte 35% cred că aceste contracte ascund scheme ilegale prin care se îmbogățesc cei aflați la putere. Doar 11 la sută din cei intervievați au menționat că, în olpinia lor, contractele sînt corecte, în interesul Moldovei și a cetățenilor ei. Totodată, 14% le-au revenit respondeților care au optat pentru varianta nu știu/nu răspund.

Datele Barometrului IMAS au fost culese în perioada 9 februarie – 27 februarie 2024. Interviurile au fost realizate la domiciliile respondenţilor, volumul eşantionului a fost de 1.091 respondenţi, cu vîrsta de 18 ani şi peste.

„Era cu 422 de dolari sau cu 59% mai mult decît prețul mediu de achiziție din UE. Prin prețul mediu de achiziție din UE se are în vedere prețul plătit de cumpărător la hotarul țării, cea ce este comparabil cu prețil plătit de Moldovagaz”.

Expertul a mai evidențiat că, deși în decembrie 2023 și ianuarie 2024, în Europa, se îregistrase o scădere pronunțată a prețului de achiziție a gazelor naturale, în Moldova, prin Dispoziția nr. 97 din 27.12.23 a Comisiei pentru Situații Excepționale, Moldovagaz, prin derogare de la legislația actuală, a fost obligată să procure la un preț majorat de la Energocom gaze naturale.

„Prețul de achiziție pentru perioada ianuarie 2024 – aprilie 2024, indiferent de evoluția din UE, a fost stabilit în valoare fixă de 550 euro/1000m3. Pentru ianuarie 2024, acest preț de achiziție a consituit 601 dolari/1000m3 sau cu 77% mai mult decît prețul mediu din UE”.

Și liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu, spunea în februarie 2022 că formula de calcul a prețului gazului a devenit total dezavantajoasă pentru țara noastră.

„Moldovenii au fost nenorociți cu unele amendamente la formula de calcul a prețului gazului. Dacă în contractul vechi, cotațiile spot se luau în considerare în formulă în proporție de 30% doar pe lunile lunile aprilie-septembrie, cînd consumul de gaz pe malul drept este redus, apoi după noul contract, prețul de piață se ia în calcul în aceeași proporție și în perioada octombrie-martie, cînd consumul de gaze este cam de 3 ori mai mare”.


Preluat de la: Noi.md