Politicieni și diplomați din Botswana – împreună cu alte cinci națiuni din Africa de Sud – se află în Marea Britanie pentru a lupta împotriva proiectului de lege privind interzicerea trofeelor de vînătoare, care va fi supus mîine celei de-a doua lecturi în Camera Comunelor.
Aceștia spun că interzicerea importului de trofee va reduce veniturile din vînătoarea de safari, împiedicînd conservarea vieții sălbatice, eforturile de combatere a braconajului pentru salvarea elefanților și vor sărăci sătenii africani care obțin carne, bani și locuri de muncă din acest tip de turism.
Ministrul din Botswana, Dumezweni Mthimkhulu, a declarat: „Sper că, dacă oferta mea de elefanți va fi acceptată de guvernul britanic, aceștia vor fi păstrați în Hyde Park din Londra, pentru că toată lumea merge acolo.
Vreau ca britanicii să simtă gustul de a trăi alături de elefanți, care îmi copleșesc țara. În unele zone, există mai multe dintre aceste animale decît oameni. Ele ucid copiii care le ies în cale. Calcă în picioare și mănîncă recoltele fermierilor, lăsînd africanii flămînzi.
Fură apa din conducte care curge către oameni. Și-au pierdut frica de oameni. Numărul de elefanți, la fel ca și cel al cerbilor scoțieni, trebuie controlat. Vînătorii din Highlands plătesc pentru a împușca cerbi și a le pune coarnele pe pereți. Atunci de ce încearcă Marea Britanie să împiedice Africa să facă același lucru?”.
Mthimkhulu a adăugat: „Botswana este cea mai de succes țară din lume în ceea ce privește îngrijirea elefanților, bivolilor și leilor. Nu vrem interferențe coloniale din partea Marii Britanii”.
Actualul proiect de lege, sponsorizat în particular de către deputatul laburist John Spellar, dar susținut în manifestul conservator, este prezentat pentru a treia oară în Parlament ca legislație pentru interzicerea importurilor de trofee de vînătoare.
Săptămîna aceasta, Spellar a refuzat să se întîlnească cu delegațiile de miniștri și diplomați din Africa de Sud aflate la Londra pentru a combate proiectul de lege.
Profesorul Patience Gandiwa, director de conservare a parcurilor din Zimbabwe, a declarat: „Nu ne place cînd cineva vrea să ne dicteze cum să ne gestionăm animalele sălbatice. Dacă acest proiect de lege trece fără nicio modificare, va fi o palmă pentru noi”.
Ea a spus că guvernul britanic a oferit, în mod presupus condescendent, ajutor pentru a compensa națiunile africane pentru veniturile pierdute din turism prin interzicerea importului de trofee. Se crede că vînătorii, care plătesc pînă la 100.000 de lire sterline pentru a împușca un elefant bătrîn cu colți mari destinat sacrificării, își vor pierde interesul de a merge în Africa dacă nu pot aduce acasă „suveniruri” de safari.
Dar profesorul Gandiwa a declarat: „Vrem un comerț turistic, nu ajutor. S-au dus zilele în care îi întindeam un bol de cerșit Marii Britanii. Vrem să ne determinăm propriul destin și pe cel al poporului nostru, prin gestionarea vieții noastre sălbatice”.
Încercarea anterioară de a adopta proiectul de lege a eșuat în Camera Lorzilor în toamna anului trecut, în ciuda succesului înregistrat în Camera Comunelor.
Preluat de la: Noi.md