SUA a cerut „încetarea imediată a focului” în Gaza

După declararea foametei iminente în unele părți din Gaza de către un grup de experți ai ONU la începutul acestei săptămâni, administrația Biden și-a intensificat eforturile pentru a cere cel puțin o încetare temporară a luptelor, pe lângă avertizarea Israelului împotriva lansării unui atac terestru împotriva Rafah, în sudul Gaza, scrie The Guardian.

Detaliile noului proiect de rezoluție au fost dezvăluite odată cu publicarea de către ONU a unei analize a imaginilor din satelit care arată că 35% din clădirile din Gaza au fost avariate sau distruse în timpul ofensivei israeliene, care a făcut aproape 32.000 de victime palestiniene.

SUA au blocat încercările anterioare de a adopta o rezoluție de încetare a focului, iar noul proiect marchează un pas semnificativ în abordarea conflictului.

Detaliile rezoluției, care solicită „o încetare imediată a focului legată de eliberarea ostaticilor” din Gaza, au fost dezvăluite de secretarul de stat american, Antony Blinken, în timpul unui turneu în Orientul Mijlociu.

Ostilitățile neîncetate și accesul umanitar sever restricționat au dus la niveluri catastrofale de insecuritate alimentară acută în Fâșia Gaza. Un raport publicat de Organizația Națiunilor Unite indică faptul că foametea este iminentă în partea de nord și că întreaga populație din Gaza se confruntă cu niveluri critice de insecuritate alimentară.

Potrivit ONU, criza foametei care cuprinde Gaza afectează cel mai mare număr de persoane înregistrat vreodată – oriunde și oricând.

1,1 milioane de persoane – jumătate din populația din Gaza – și-au epuizat complet rezervele de alimente și capacitățile de supraviețuire.

Raportul notează că foametea poate fi oprită dacă este facilitat accesul deplin al organizațiilor de ajutor pentru a furniza alimente, apă, produse nutriționale, medicamente, servicii de sănătate și salubritate, la scară, întregii populații civile.

În ultimele săptămâni mai multe state, inclusiv SUA, au lansat cu parașutele ajutoare pentru civilii din Gaza. De cealaltă parte, Israelul spune că nu limitează ajutorul umanitar sau medical pentru enclavă și pune lipsa livrărilor pe seama capacităților organizațiilor umanitare.


Preluat de la: Noi.md