Aceasta este prima imagine capturată de la Cernobîl, realizată la 14 ore după explozia din 26 aprilie 1986. Fotografia a fost făcută dintr-un elicopter care evalua nivelul de radiații deasupra zonei dezastrului.
Imaginea este granuloasă din cauza radiațiilor intense din aer, care au început să deterioreze filmul aparatului foto imediat ce a fost expus. Igor Kostin, fotograful, a constatat că radiațiile au afectat motoarele aparatului său după aproximativ 20 de fotografii. Atunci când și-a procesat filmele, doar imaginea de mai sus era utilizabilă. Toate celelalte fotografii, afectate de nivelul ridicat de radiații, au ieșit complet negre.
Vizita lui Kostin la Cernobîl nu a fost legală Știrea incidentului a fost în mare parte ascunsă, fapt pentru care deplasarea lui Kostin la Cernobîl nu a fost legală sau aprobată de autorități. Cu toate acestea, Kostin a primit ulterior permisiunea de a fotografia locul dezastrului, evacuarea locuitorilor din Pripyat și zona de 30 km din jurul centralei.
Imaginilelui Igor Kostin au ajutat la dezvăluirea catastrofei lumii. În ciuda apropierii sale de sit, Kostin nu a primit cantități mortale de radiații. El a murit într-un accident de mașină în 2015, la vârsta de 78 de ani.
Preluat de la: Timpul.md