(video) Slusari: Se zvoneşte că Stoianoglo se întâlneşte cu persoane de încredere din Guvern, se cuprinde cu Recean. Se pare că în culise se fac târguri

„Eu am fost rezervat din start față de Alexandr Stoianoglo. La noi există o modă, atunci când el trebuia dat jos, toți strigau, jos, jos, jos mai repede. Au trecut doi ani și jumătate și acum opinia publică, chiar și o parte de guvernare, spun că el e super, e bun, trebuie restabilit. Eu am fost rezervat din cauza problemei cu Platon și acestor legături dintre cei doi. Când acesta a fost huiduit, nu am aruncat cu pietre, acum, la fel, rămân cu părerea mea. Totuși, modalitatea cum s-a procedat cu Stoianoglo a lăsat impresia că totul a fost grăbit, au vrut să-i închidă gura. Din punctul meu de vedere, el a greșit, în raport cu Paton, dar acest sentiment că el e victima regimului, l-au făcut cei de la guvernare.

Pentru mine e interesantă și poziția lui, anterior era foarte vocal, acum multe lucruri nu le comentează. Se zvonește că are la Guvern persoane de încredere cu care se întâlnește și discută, se cuprinde cu Dorin Recean. Doi ani a vorbit, iar acum tace, nu mi-e clar. Nu-l văd la emisiuni, nu văd dezvăluiri. Astfel, la mine apar suspiciuni că în culise se fac niște târguri între guvernare și Alexandru Stoianoglo”, a menționat Alexandr Slusari.

Procurorul General demis, Alexandr Stoianoglo, a fost achitat în dosarul privind depășirea atribuțiilor de serviciu, fiind învinuit de acordarea indemnizației unice de 270 de mii de lei fostului șef al PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, la plecarea sa din sistem.

Alexandr Stoianoglo, afirmă că decizia era una evidentă încă la început. „Dosarul a fost falsificat, a fost făcut la comandă politică unicul scop fiind înlăturarea mea din funcție”, a declarat acesta.

Procuratura Anticorupție anunță că va contesta la Curtea de Apel Chișinău sentința de achitare.

CtEDO i-a dat dreptate Procurorului General demis, Alexandr Stoianoglo. Astfel, Republica Moldova este obligată să-i achite 3600 de euro prejudiciu moral. Decizia de condamnare a fost pronunțată pe 24 octombrie 2023.

Pe 6 octombrie 2023, Consiliul Superior al Procurorilor a examinat cu ușile închise decretul Maiei Sandu, prin care a fost demis Alexandr Stoianoglo din funcția de Procuror General.

Stoianoglo a fost demis la doi ani de când a fost reținut și scos din funcție. Maia Sandu a semnat decretul de destituire a acestuia.

Procurorul General a spus că merge în judecată și cere anularea decretului șefei statului, Maia Sandu, prin care a fost demis. „Noi analizăm și posibilitatea de a ataca decizia la Curtea Constituțională, dar o să vedem, vom găsit o soluție și în acest sens”, a declarat acesta.

Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie 2021, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depuse la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Alexandr Stoianoglo a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile pe 8 octombrie. În aceeași seară, Procurorul General suspendat a declarat ce voia să zică la briefingul de presă, înainte de reținere.

Pe 9 decembrie 2021, șeful suspendat al PG a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar, pe un termen de 30 de zile. Tot atunci instanța i-a interzis să participe la evenimente publice, inclusiv emisiuni televizate sau interviuri.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare din iulie 2021. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

Comisia de la Veneția a criticat mai multe puncte ale modificărilor operate de PAS, întrebând, inclusiv, care e diferența între evaluarea propusă, în lipsa unui mecanism clar, și pedeapsa disciplinară, deja prevăzută de lege.

Totodată, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Ulterior, Comisia de Evaluare i-a dat nota doi, iar raportul stă și astăzi pe masa președintei Maia Sandu, care ezită să ia o decizie pe demiterea lui Stoianoglo din funcție.

Cazul a ajuns până la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, care a comunicat în regim de urgență Guvernului ambele plângeri depuse de Procurorul General suspendat, care invocă îngrădirea dreptului la circulație și proceduri penale arbitrare. La sfârșitul lui august, instanța i-a întors, după aproape un an, pașaportul lui Stoianoglo și i-a anulat mai multe interdicții la declarații și întruniri publice.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Preluat de la: Unimedia.info