Proiectul de buget al SUA pentru 2025 nu conține un ajutor major pentru Ucraina 

Bugetul pentru următorul an fiscal, care va începe la 1 octombrie 2024, prevede 850 de miliarde de dolari pentru cheltuielile de apărare. Această sumă este cu 4,1% (34 de miliarde de dolari) mai mare decît cea din actualul an fiscal.

Proiectul de buget include cheltuieli pentru ajutorul acordat aliaților din NATO și „altor parteneri europeni”, dar nu include „sprijinul critic pentru Ucraina”, deoarece Congresul nu a aprobat încă cererea Casei Albe de finanțare suplimentară.

În document se precizează că prioritatea este îmbunătățirea capacităților și a pregătirii forțelor americane, a aliaților și partenerilor SUA ca răspuns la amenințarea din partea Rusiei. Proiectul de buget prevede aproximativ 1,5 miliarde de dolari pentru contracararea Rusiei în Europa, Eurasia și Asia Centrală, „această sumă include mai mult de 300 de milioane de dolari pentru achiziționarea de echipamente americane în regiune și 482 de milioane de dolari pentru Ucraina pentru a riposta Rusiei”.

Documentul enumeră 23 de puncte de cheltuieli pentru apărare, printre care modernizarea descurajării nucleare și a Marinei, creșterea salariilor militare, descurajarea integrată în Indo-Pacific și la nivel global, construirea și întreținerea submarinelor de atac, securitatea cibernetică, consolidarea capacității aeriene și asigurarea pregătirii militare.

Congresul american nu a reușit să ajungă la un acord asupra unui nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina încă din toamna anului trecut, inclusiv din cauza disputelor legate de măsurile de întărire a controlului la frontiera SUA cu Mexicul. În februarie, Senatul a adoptat un proiect de lege care prevede 95,34 miliarde de dolari pentru securitatea națională, inclusiv 60,06 miliarde de dolari pentru Kiev. Cu toate acestea, președintele Camerei

Reprezentanților, Mike Johnson, a blocat examinarea acesteia. Ulterior, un grup de congresmeni din partidele democrat și republican au pregătit o versiune de compromis a proiectului de lege care totaliza 66,32 miliarde de dolari, inclusiv 47,69 miliarde de dolari pentru ajutorul acordat Ucrainei. În martie, CNN a relatat că Johnson a început discuțiile cu congresmenii care pregăteau un nou document privind ajutorul pentru Kiev.

Rusia condamnă ajutorul militar acordat Ucrainei, dar subliniază că aceasta nu o va împiedica să își atingă obiectivele operațiunii militare.


Preluat de la: Noi.md