Dragalin, despre concursul eșuat de la PG: Aștept hotărîrea motivată a CSP

„Legea prevede o perioadă de 45 de zile pentru această etapă preliminară. Procesul penal a fost inițiat pe 1 martie, de aceea la mijlocul lunii aprilie o să fie o soluție adoptată daca sînt sau nu suficiente probe dacă s-au comis sau nu o infracțiune. Aștept hotărîrea motivată a CSP și vom examina procesul penal. Scopul este să aflăm adevărul, însă CSP ca organ se concentrează pe instrumentele pe care le au ca să ne spună din punct de vedere juridic ceea a avut loc. Procurorul poate audia martori și acumula documente. Avem mijloace diferite, dar un scop comun”, a declarat Veronica Dragalin.

Menționăm că Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) califică decizia șefei Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, de a iniția un proces penal în legătură cu anularea concursului pentru funcția de procuror general ca fiind „o reacție excesivă”.

„Consiliul conștientizează interesul pentru aflarea tuturor detaliilor derulării concursului încheiat, însă considerăm excesive reacțiile, inclusiv procesual penale, care interferează cu mandatul constituțional al CSP. Declarațiile lansate în spațiul public nu au dat dovadă de acuratețe profesională, existînd riscul distorsionării opiniei publice pe acest subiect. Mesajele publice primare ale Consiliului au oferit clarificări inițiale, însă odată cu publicarea hotărîrii motivate, ar urma să fie excluse orice alte neclarități”, se arată în comunicat.

CSP precizează că motivul constatării vicierii punctajului acordat unuia dintre candidați, Consiliul a decis revocarea punctajului calculat în data de 22 februarie 2024 și a dispus încetarea concursului, pentru demararea unei noi proceduri, care să fie conformă rigorilor clarității, previzibilității și accesibilității normative, în vederea excluderii riscurilor sau dubiilor ce ar putea plana asupra proceselor derulate pe platforma CSP.

„Remarcăm faptul că, pe fundalul viciilor de procedură relevate, unul dintre membrii CSP a demisionat. Cu referire la decizia asumată de către Consiliu în data de 28 februarie 2024, în intervalul termenului legal de 10 zile lucrătoare de la pronunțare, va fi publicată hotărîrea motivată cu reflectarea tuturor circumstanțelor aferente organizării și desfășurării concursului, urmînd să fie indicate detaliile faptice și de drept, care vor confirma temeinicia hotărîrii adoptate, excluzînd neclaritățile”, potrivit CSP.

Amintim că pe Procuratura Anticorupție a inițiat un proces penal privind desfășurarea concursului eșuat la funcția de procuror general. Potrivit ei, subiecții vizați în acest proces penal sînt membrii Consiliului Superior al Procurorilor, dar și candidații care au participat la concurs.

CSP a anulat rezultatele concursului pentru funcția de procuror general, cîștigat de șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. Decizia a fost luată de membrii CSP pe data de 28 februarie, după mai bine de două ore de discuții cu ușile închise. Președintele CSP, Dumitru Obadă, a precizat că urmează organizarea unui alt concurs.

Ulterior, Procuratura Anticorupție și-a exprimat îngrijorarea față de felul în care a fost organizat concursul pentru funcția de procuror general și rezultatele acestuia.

După ce concursul de alegere a procurorului general a fost anulat, unul dintre membrii Consiliului Superior al Procurorilor, Olesea Vîrlan, a venit cu o serie de justificări, menționînd că s-ar fi strecurat anumite erori în fișele de evaluare.

În acest context, președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dumitru Obadă, i-a sugerat, Olesei Vîrlan, să demisioneze după scandalul cu depunctarea lui Ion Munteanu, candidat la funcția de procuror general, fapt care a dus la anularea concursului.

La rîndul său, ex-candidatul la funcția de procuror general, Ion Munteanu, a precizat că Consiliul Superior al Procurorilor a dat dovadă de curaj, asumîndu-și percepția publică de concurs viciat. Acesta salută decizia șefei Procuraturii anticorupție Veronica Dragalin de a investiga circumstanțele vicierii concursului, menționînd că funcția de procuror general este mult prea importantă pentru a admite bănuiala trucării concursului.

„Mizez că investigația Procuraturii Anticorupție va scoate la lumină subtilitățile acestei situații ca societatea să aibă un răspuns foarte clar, a fost sau nu vicierea acestui concurs sau poate a fost o greșeală. Astfel de investigații reprezintă competența exclusivă a Procuraturii Anticorupție, nu văd nicio problemă că doamna Dragalin și-a asumat această investigație. Scopul acestei investigații este aflarea adevărului și a tuturor circumstanțelor care au dus la răsturnarea acestui concurs”, a spus Ion Munteanu, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.


Preluat de la: Noi.md