„Regimul de la Tiraspol a cerut niște bani, am văzut că s-a adresat și Moscovei, am văzut că s-a adresat și la alte entități și organizații internaționale. Între timp, propaganda rusă și-a făcut efectul și a răspândit această sperietoare. Asta face Kermlinul și va face acest lucru de acum încolo, mai ales că avem un an electoral, să-i sperie pe moldoveni. Kremlinul ne vrea speriați, ne vrea fără caracter, ne vrea conduși de oameni fără caracter ca să-și promovezi interesele. Nu putem să permitem acest lucru, trebuie să ținem la pacea noastră, iar pacea noastră depinde de unitate.
Întrebată despre formatul „5+2”, președinta a reiterat:
Acest format nu funcționează și nu poate să funcționeze având în vedere că doi membri din acest format sunt în război. Evident că Ucraina nu vrea să participe la acest format. Noi facem ceea ce este bine pentru cetățenii noștri, iar pentru ei este bine să reîntregim țara și să întreprindem pași mici în diferite domenii care ar duce la acest lucru, ca să beneficiem cu toții de procesul de integrare europeană. Stânga Nistrului trebuie să se conformeze unor rigori ale Uniunii Europene, așa vom continua de acum încolo.
Noi suntem în siguranță, Ucraina rezistă, da are niște probleme cu munițiile și ajutoarele pe care trebuie să le primească, dar acestea o să vină. Ucraina rezistă și va rezista. Nu există niciun pericol eminent pentru noi. Rusia va încerca să ne destabilizeze de la distanță, dar depinde de noi cum ne protejăm și cum facem să nu ne lăsăm manipulați. Nu ei trebuie să ne determine soarta”, a menționat președinta.
Al șaptelea „congres al deputaților de toate nivelurile” s-a desfășurat astăzi, 28 februarie, la Tiraspol. Potrivit presei din regiune, evenimentul a întrunit 620 de delegaţi din cei 632 de aleşi din stânga Nistrului. Cei mai mulţi au fost din diverse localităţi – 381 de delegaţi. Participanții nu au solicitat „alipirea Transnistriei la Rusia”, cum s-a vehiculat anterior, dar au votat o rezoluție prin care cer Federației Ruse și misiunilor internaţionale, inclusiv Uniunii Europene, „să apere regiunea transnistreană, în contextul presiunii tot mai mari din partea Republicii Moldova”.
Biroul de Reintegrare de la Chișinău a venit cu un comentariu pe informațiile despre un presupus eveniment, ce ar urma să aibă loc la Tiraspol în data de 28 februarie și la care „se va cere alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă”.
Tiraspolul a negat că va cere „alipirea regiunii transnistrene la Federația Rusă”, la evenimentul de astăzi, 28 februarie. Declarațiile au fost făcute de vicepreședinta așa-numitului Consiliului Suprem din stânga Nistrului, Galina Antiufeeva, citată de presa locală.
Șeful spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, a declarat că „Transnistria nu planifică să solicite alipirea la Rusia”. Declarațiile au fost făcute în cadrul forumului „Ucraina. Anul 2024”.
„În câteva zile urmează deznodământul luptei dintre Gușan și FSB”, a scris Alexandr Slusari pe rețele cu referire la așa-zisul congres de la Tiraspol.
Fostul șef de stat, Igor Dodon, a venit cu un comentariu cu privire la așa-zisul congres de la Tiraspol, la care ar urma să se ceară „alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă”. „Transnistria este o parte a Republicii Moldova și anume acest lucru a asigurat pacea în ultimii 2 ani și nu a oferit ucrainenilor nicio șansă să atace această regiune”, a declarat ex-președintele.
„Nu există niciun pericol de escaladare sau destabilizare a situației. Va fi, din cât înțelegem noi, un eveniment propagandistic în care cei de la Tiraspol vor spune încă o dată cât de mult îl iubesc pe țar”, a declarat Igor Grosu, cu referire la evenimentul din 28 februarie.
Preluat de la: Unimedia.info