Prețul de vînzare cu amănuntul al acesteia variază între 130-150 lei/kg, 7,29-8,41 dolari/kg (în comerțul ambulant spontan și piețele staționare) și 160-180 lei/kg, 8,97-10,10 dolari/kg (lanțuri de magazine și buticuri), relatează specialiștii EastFruit.
Unele lanțuri comerciale oferă deja reduceri la acest produs, în urma cărora prețul din magazin scade pînă la prețul de pe piață. În același timp, în cele mai multe cazuri, fructele au un aspect aproape impecabil: mari, de formă corectă, colorate uniform și viu. Gustul are o aromă și o consistență de „castravete”, ceea ce nu este ciudat pentru căpșunile timpurii de seră.
După cum subliniază în acest sens reprezentanții Asociației Pomușoarele Moldovei, producătorii moldoveni de pomușoare sînt îngrijorați de această situație din două motive. În primul rînd, în ultimii trei-patru ani, căpșunile importate în cantități semnificative din punct de vedere comercial apar pe piața moldovenească din ce în ce mai devreme. Dacă căpșunile timpurii, în ianuarie-februarie, la un preț de cel puțin 10 euro/kg în lanțurile de magazine din segmentul premium, erau considerate exotice pentru consumatorii locali și acceptabile pentru producătorii de pomușoare, atunci căpșunile din februarie, disponibile pe scară largă în piețe la un preț de 7-8 euro/kg, reprezintă deja o altă realitate a pieței.
Al doilea motiv care reiese din primul este presiunea puternică exercitată de nivelul prețurilor căpșunilor importate asupra prețurilor de pornire la căpșunile locale. Iar această presiune va continua pentru o perioadă lungă de timp. În cel mai bun caz, căpșunile moldovenești de seră vor apărea pe piața țării în luna aprilie. Adică, peste o lună și jumătate-două luni consumatorul, orientat spre cumpărarea fructelor timpurii, va reuși să guste din căpșunile timpurii la un preț relativ scăzut. În acest context, chiar și amatorii de căpșune locale cu „gust special” este puțin probabil să accepte să le cumpere în masă la un preț cu 20-30% mai mare decît cele grecești sau turcești.
Din toate acestea putem face concluzia că nivelul prețului de pornire pentru căpșunile moldovenești de seră va scădea de la an la an. Or, agricultorii moldoveni care cultivă căpșuni timpurii vor trebui să găsească o modalitate de a le oferi consumatorilor cel puțin în luna martie.
Preluat de la: Noi.md