„Agenții economici din stînga Nistrului cunoșteau foarte bine noile prevederi și s-au conformat în totalitate noilor reguli generale de import, export. Cu alte cuvinte, toți agenții economici, toți importatorii, toți exportatorii de pe ambele maluri ale Nistrului au fost puși în condiții egale”, a declarat Igor Grosu.
De asemenea, antreprenori din regiunea transnistreană vor trebui să respecte legile Republicii Moldova și să beneficieze de Acordurile internaționale privind domeniul pe care îl practică, precizează șeful Legislativului. „Cu alte cuvinte, să joace și să activeze mai bine zis după reguli unice, corecte, nediscriminatorii, mă refer în special la discriminarea celor de pe malul drept al Nistrului. Inclusiv să plătească taxe atunci cînd este nevoie și nu în ultimul rînd să beneficieze de toate acordurile internaționale, regimul liberalizat de schimb, de care beneficiază inclusiv agenții economici din stînga Nistrului, dar propaganda de acolo deliberat nu spune despre lucrul acesta”, a punctat Igor Grosu.
Potrivit Biroului politici de reintegrare, la sfîrșitul anului trecut, în Registrul de stat al persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali erau înregistrați 2 371 de agenți economici cu sediul amplasat în regiunea transnistreană, dintre care 1 931 au fost luați la evidență provizorie și 440 în mod permanent.
„În prezent, în baza actelor permisive emise de autoritățile naționale competente și prin posturile vamale ale Republicii Moldova, antreprenorii din regiune efectuează activ operațiuni comerciale, preponderent cu Uniunea Europeană, dar și cu malul drept: a se vedea comunicatul Un nou record – peste 70% din exporturi și 56% din importurile agenților economici din regiunea transnistreană au vizat Uniunea Europeană”, menționează Biroul într-un comunicat.
Preluat de la: Noi.md