Peripețiile unui jurnalist în China: provincia Guizhou. Cum se îmbină tradițiile pe plantațiile de ceai

Ceaiul este cultivat în China de aproape 3.000 de ani. În prezent, Regatul Celest este unul dintre principalii jucători de pe piața mondială a ceaiului. Fermierii din provinciile din centrul, sudul, sud-estul și sud-vestul țării cultivă și prelucrează acest produs. Ceaiul este cultivat în rezervații ecologice. Culegerea frunzelor se face în cea mai mare parte manual. Ceaiul este prelucrat de familii, care transmit aceste cunoștințe și expertiză din generație în generație.

Provincia Guizhou, situată între Yunnan în nord-est și Guangxi în nord-vest, este cunoscută pentru faimoasele sale soiuri de ceai, care, potrivit cunoscătorilor, pot concura cu cele mai bune mărci mondiale. În capitala sa, Guiyang, precum și în întreaga provincie, sînt cultivate mai multe plante de ceai străvechi, unele datînd de cîteva secole, dacă nu chiar de milenii. Guizhou este renumit pentru ceaiuri precum Duyun Mao Jian, Meitang Cui Ya și Zunyi Hong Cha, care au o aromă unică față de ceaiurile din alte regiuni.

Acest ceai este exportat în multe țări, inclusiv în Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Argentina, Laos și Italia. În EAU, de exemplu, exporturile sînt de aproximativ 100 de tone pe an. Prețul pentru un kilogram de faimosul ceai roșu din Guizhou poate ajunge la 30.000 de yuani (aproximativ 4.000 de dolari).

Recoltarea frunzelor de ceai se face la începutul lunii aprilie în plantațiile din Zona Nouă Guian. Dezvoltarea industriei ceaiului contribuie la îmbunătățirea agriculturii din provincie și asigură localnicilor un venit stabil și înalt. Aproximativ 3,4 milioane de persoane sînt angajate în industria ceaiului din provincie. Guizhou este, de asemenea, renumită pentru caracterul său ecologic, fiind una dintre cele mai curate regiuni din China.

Chinezii consideră că cel mai important pentru un ceai este locul în care a crescut, modul în care a fost îngrijit, cum a fost recoltat și cum a fost prelucrat. Ritualurile și ceremonia ceaiului în sine sînt doar o modalitate de a scoate în evidență aromele băuturii. Probabil că datorită acestei atitudini evlavioase, oamenii din Imperiul Celest au reușit să descopere un număr inimaginabil de soiuri, de la ceaiul negru chinezesc obișnuit pînă la Puerh.


Preluat de la: Noi.md