Astfel, din data de 1 martie, producătorii agricoli micro și mici care cresc cereale vor putea beneficia de Credit Agricol de Urgență, cu o valoare maximă de 500 mii lei, fiind o soluție financiară menită să ofere un suport rapid și eficient agricultorilor care se confruntă cu provocări în desfășurarea activităților lor. Statul va oferi o garanție de 90% din valoarea creditului și este valabilă pe întreaga durată a contractului de credit.
Creditul are condiții avantajoase și oferă suportul financiar necesar pentru achiziționarea de material semincer; combustibil sau lubrifianți; fertilizanți sau produse fitosanitare; servicii mecanizate în agricultură; cheltuieli privind retribuirea muncii aferente lucrărilor de însămînțare în primăvara 2024.
În acest sens, astăzi, viceprim-ministrul Vladimir Bolea și premierul Dorin Recean au prezentat agricultorilor toate detaliile despre acest mecanism.
Oficialii au precizat că, aspectele cheie ale Creditului Agricol de Urgență au fost concepute pentru a răspunde nevoilor imediate ale agricultorilor, oferind un termen maxim de rambursare de 18 luni. De asemenea, este inclusă o perioadă de grație de 6 luni. Astfel, producătorii agricoli beneficiază de flexibilitatea necesară pentru a-și gestiona eficient resursele financiare. Dosarele vor fi depuse la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Cererile de garantare depuse de creditori vor fi analizate pînă la 31 mai 2024.
Actele ce urmează a fi prezentate de creditor la depunerea cererii de garantare sînt următoarele:
Oficialii au mai declarat că autoritățile cunosc problemele cu care se confruntă producătorii de cereale și de fiecare dată s-a intervenit cu măsuri concrete de suport. În anul 2024, din Fondul de intervenție a Guvernului au fost alocate 50 de milioane de lei pentru a compensa pierderile agricultorilor în urma secetei din vara anului trecut. De asemenea, doar în 2023, a fost acordată suma de aproape 2 miliarde de lei pentru subvenții și alte tipuri de ajutor în agricultură.
Preluat de la: Noi.md