Exerciții de respirație care te scapă de stres

Cel mai bun sfat pe care il poti primi atunci cand esti foarte stresat este: „Respira!” si vei sti, instinctiv, ca asta este tot ce trebuie sa faci pentru a-ti reveni. Exercitiile de respiratie profunda au, de asemenea, o multime de beneficii pentru sanatate. S-a demonstrat stiintific ca nu doar te ajuta sa te relaxezi ci si ca iti imbunatatesc starea generala de sanatate.

Patru tehnici de respiratie.

Sama Vritti (respiratia egala)

Cum se face:

– Inspiri pe nas pana numeri la patru.

– Expiri pe nas pana numeri la patru.

– Repeta de doua trei ori.

– Odata ce te-ai obisnuit creste numaratoarea pana la 6-8.

„Pune destul de multa presiune pe abdomen, insa iti incalzeste corpul, iti da energie si iti pune creierul in miscare”, spune Rebecca Pacheco, profesor yoga.

Respiratia abdominala adanca

Cum se face:

– Intinde-te pe spate in pat.

– Pune mainile pe stomac.

– Respira natura si vezi daca abdomenul urca si coboara.

– Acum, usor, inspira in adanc, in abdomen; tine-ti mainile pe abdomen.

– Mentine inspiratia si expiratia pana simti ca abdomenul urca si coboara.

– Respira astfel timp de 3-10 minute, in functie de cat timp liber ai.

– Fa asta zilnic, imediat ce te trezesti si seara inainte de a adormi.

Exercitiu este bun indiferent ca esti suparat sau te doare stomacul. Incearca sa integrezi acest tip de respiratie in viata de zi cu zi fie ca te afli in fata computerului, mergi, privesti un film sau vorbesti cu un prieten. Nu trebuie sa-ti tii de fiecare data mainile pe abdomen, asta o faci doar la inceput pentru a deveni constient de miscarile sale in timp ce respiri.

Respiratia pentru relaxare

„Anxietatea si stresul se pot dezvolta pe nesimtite. Insa folosind tehnica de respiratie descrisa mai jos le vei combate cu usurinta”, Patricia Farrell, profesor yoga.

Pentru a neutraliza tensiunea de la cap la picioare, inchide ochii si concentreaza-te asupra incordarii si relaxarii fiecarei grupe de muschi timp de doua-trei secunde pentru fiecare. Incepe cu picioarele si degetele de la picioare, apoi genunchii, coapsele, spatele, pieptul, bratele, mainile, gatul, maxilarul si ochii – toate in timp ce respiri adanc, lent. Pentru probleme de anxietate si panica, Dr. Patricia Farrell sugereaza sa respiram pe nas, numarand pana la cinci, cu muschii incordati, apoi sa expiram pe gura.

Respiratia 4-7-8

Aceste tip de respiratie este simpla si nu are nevoie de un tip anume pentru a o exersa. O poti face in orice pozitie, insa este recomandat sa stai in sezut, cu spatele drept in timp ce o inveti. Plaseaza limba pe dintii de sus si las-o acolo pe durata intregului exercitiu. Vei expira pe gura.

– Expira complet pe gura.

– Inspira pe nas, rapid, pana ajungi la patru.

– Tine-ti respiratia timp de sapte secunde.

– Expira complet, pe gura timp de opt secunde.

– Repeta de patru ori.


Preluat de la: Noi.md