Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, susține că R. Moldova trebuie să scape de Igor Dodon, pentru că acesta ar fi „varianta rusească” a lui Vlad Plahotniuc și este total sub controlul Kremlinului.
Într-un interviu pentru gordonua.com, președinta PAS s-a arătat convinsă că a procedat corect în iunie 2019, când s-a aliat cu Igor Dodon și socialiștii, pentru că R. Moldova „trebuia curățată de Plahotniuc”, cel care a uzurpat puterea, a distrus instituțiile publice, a transformat R. Moldova într-o organizație criminală etc.
„Da, noi înțelegeam că Dodon va deveni următoarea problemă serioasă a republicii. Dar nu puteam să luptăm în același timp și cu Plahotniuc, și cu Dodon. Acum luptăm cu ultimul, pentru că el încearcă să facă ceea ce a făcut și Plahotniuc. Deocamdată avem o oarecare libertate în comparație cu ceea ce a fost acum un an, când R. Moldova era condusă de Plahotniuc. Dar pericolul nu a dispărut, știm că trebuie să scăpăm republica de Dodon, care este total sub controlul Kremlinului”, a declarat Maia Sandu pentru „Gordon”.
Întrebată dacă schimbul de putere din iunie 2019 în R. Moldova a fost o „operațiune specială a Federației Ruse”, care a folosit opoziția pentru a-l alunga pe Plahotniuc și, apoi, cu mâinile lui Igor Dodon a răsturnat Guvernul și a preluat toată puterea, Maia Sandu a pus totul pe seama „conspirațiilor”. Ea a adăugat că a avut sprijinul Occidentului în lupta contra lui Vlad Plahotniuc.
Fostul premier a mai afirmat că schemele de contrabandă prin regiunea transnistreană erau controlate, până anul trecut, de către Plahotniuc și un om de afaceri din Transnistria, V. Gușan. După o perioadă în care acestea dispăruseră, pe timpul Guvernului Sandu, acum le-ar fi preluat Igor Dodon.
Mai mult, din anumite scheme care vizau regiunea transnistreană s-ar fi „înfruptat”, de-a lungul timpului, și politicieni din Ucraina, stat care „nu a avut întotdeauna un rol constructiv” în ceea ce privește rezolvarea problemei transnitrene.
După anexarea Crimeei, însă, și războiul din Donbas, Ucraina a început „să înțeleagă altfel problema noastră cu Transnistria și conflictul transnistrean în general”.
„Atitudinea Kievului s-a schimbat după ce a devenit clar că se vrea utilizarea Donbasului și a Transnistriei ca zonă-tampon între Federația Rusă și Occident, pentru a transforma Ucraina și R. Moldova în state cu suveranitate redusă”, a afirmat Sandu, adăugând că ucrainenii care au luptat pentru țara lor au apărat și R. Moldova, pentru a nu admite realizarea proiectului moscovit „Novorussia”.
Maia Sandu a admis că Moscova o să încerce să promoveze ideea federalizării Ucrainei, așa cum a făcut-o anterior și în R. Moldova, pentru a-i controla cursul geopolitic.
https://www.ziarulnational.md/
Preluat de la: Timpul.md