Alături de găgăuzi au fost prezenți bașcanul, Evghenia Guțul, președintele Adunării Populare, Dimitri Constantinov, vicepreședintele Comitetului Executiv, Victor Petrov, consilierul bașcanului Mihail Vlah, deputații Adunării Populare a Găgăuziei, inițiatori și participanți activi la referendumuri, deputatul din partea partidului “Renaștere” Alexandru Suhodolschi, deputați din echipa lui Ilan Șor: Marina Tauber și Vadim Fotescu, primarul orașului Taraclia, Veaceslav Lupov, precum și un șir de veterani și personalități publice din autonomie, care au avut o contribuție semnificativă la crearea și consolidarea autonomiei găgăuze.
Evghenia Guțul le-a mulțumit găgăuzilor pentru unitate, rezistență și coeziune. Totodată, și-a manifestat recunoștința față de curajul imbatabil și manifestarea voinței populare, care au stat la baza referendumurilor din Găgăuzia în 2014.
“Această sărbătoare – Ziua Unității Naționale, nu doar s-a născut sub ochii noștri. Noi înșine am creat-o, demonstrând Moldovei și întregii lumi spiritul nostru puternic și voința de a apăra interesele vitale ale poporului găgăuz. Pe 2 februarie 2014, oamenii noștri au declarat deschis că își văd viitorul exclusiv în cadrul unei Republici Moldova independente, suverane și neutre. Acum, când țara noastră se confruntă cu noi provocări, trebuie să fim din nou uniți, la fel ca acum zece ani. Puterea Găgăuziei stă în unitatea poporului găgăuz!”, a declarat Evghenia Guțul.
Președintele Adunării Populare, Dmitrii Constantinov, a menționat că în 2014 a avut loc un exercițiu democratic important – a fost consultată opinia poporului găgăuz cu privire la viitorul autonomiei și a întregii Republici Moldova. Constantinov a îndemnat autoritățile centrale să ia în considerare opinia locuitorilor Găgăuziei „atunci când sunt luate decizii, care îi vizează pe toți cetățenii Moldovei”.
“Când sunt subiecte prioritare, de care depinde viitorul nostru, cum ar fi vectorul extern, poporul trebuie consultat. Asta înseamnă democrație! Noi nu vrem să dezbinăm, noi vrem să construim o Moldovă unită și prosperă, de aceea ne-am consultat cu oamenii. În democrație părerea poporului este prioritară și decisivă. Găgăuzii nu sunt aici chiriași, cum ne consideră actuala conducere a Moldovei, am fost aici mereu, acesta este pământul nostru, nu vrem să fim considerați mai superiori sau mai inferiori, vrem să participam la procesele de guvernare, așa cum prevede legea și valorile democratice. Este dreptul nostru, care este încălcat abuziv”, a menționat Dmitrii Constantinov.
„Oamenii au uitat gustul cărnii, gustul laptelui, dar ei ne spun povești despre integrarea europeană a Moldovei”, a opinat consilierul bașcanului Mihail Vlah.
Mitingul de amploare a fost urmat de un concert patriotic cu participarea artiștilor ai estradei găgăuze. Toți participanții au fost serviți cu un ceai delicios dintr-un samovar imens, instalat chiar în piață.
După-amiază, a avut loc Forumul „Voința poporului găgăuz. Realizări, perspective și experiența anului 2014”. Sala Casei de Cultură din Comrat, care a găzduit evenimentul, a fost supraaglomerată. În decurs de câteva ore, oficiali, analiști politici din Chișinău și Găgăuzia, preoți, aleși locali au discutat despre rolul autonomiei găgăuze în procesele social-politice din Republica Moldova.
Pe 2 februarie 2014, în Găgăuzia au avut loc referendumuri populare, în cadrul cărora majoritatea covârșitoare a locuitorilor autonomiei s-au expus în favoarea statutului de autodeterminare externă a autonomiei găgăuze și integrării eurasiatice a Republicii Moldova.
La referendumurile din 2014, 98.9% dintre locuitorii Găgăuziei au declarat că susțin independența autonomiei, în cazul în care Republica Moldova și-ar pierde suveranitatea, iar 98,47% dintre ei au pledat pentru aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.
Preluat de la: Unimedia.info