Un studiu recent realizat de cercetătorii de la University College London (UCL) a făcut lumină asupra modului în care percepția noastră asupra culorilor se schimbă pe măsură ce îmbătrânim. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, simțurile gustului, mirosului, auzului și văzului devin mai puțin acute, iar acum se pare că și capacitatea noastră de a percepe culorile se estompează în timp. Echipa de cercetare a apelat la ajutorul a 17 adulți tineri și 20 de adulți sănătoși în vârstă pentru a le compara reacțiile la diferite culori.
Participanții au fost plasați într-o cameră întunecată, iar diametrul pupilei lor a fost măsurat cu ajutorul unei camere de urmărire a ochilor, în timp ce li s-au arătat 26 de culori diferite timp de cinci secunde fiecare. Culorile au variat de la diferite nuanțe de magenta, albastru, verde, galben și roșu până la negru, alb și gri. Cercetătorii au descoperit că diametrul pupilelor participanților mai în vârstă s-a îngustat mai puțin ca răspuns la cromatica culorilor, în comparație cu participanții mai tineri. Acest lucru a fost deosebit de evident pentru nuanțele de verde și magenta.
Ce diferențe au fost observate Cu toate acestea, ambele grupuri de vârstă au avut răspunsuri similare la luminozitatea unei nuanțe de culoare. Autorii studiului au concluzionat că, pe măsură ce îmbătrânim, devenim mai puțin sensibili la culorile din mediul nostru. Acest lucru vine în sprijinul constatărilor cercetărilor anterioare conform cărora adulții în vârstă percep culorile de suprafață ca fiind mai puțin cromatice sau colorate decât adulții mai tineri, scrie incredibilia.ro.
În mod interesant, studiul a constatat, de asemenea, similitudini între percepția culorilor la adulții sănătoși în vârstă și la persoanele cu o formă rară de demență numită atrofie corticală posterioară (APC). Persoanele cu PCA se confruntă cu dificultăți și anomalii în percepția culorilor, în special în ceea ce privește sensibilitatea lor la tonurile verzi și magenta în cortexul vizual primar și în rețelele asociate. În general, acest studiu oferă informații valoroase despre modul în care percepția noastră asupra culorilor se schimbă pe măsură ce îmbătrânim. Ajută la explicarea motivului pentru care unele persoane în vârstă pot prefera să se îmbrace în culori îndrăznețe și evidențiază modificările fiziologice subiacente care au loc în procesul de îmbătrânire.
Preluat de la: Timpul.md