(video) Bolea, dezvăluiri din culisele Comisiei unde Stamate ar fi refuzat să susțină modificarea Legii Procuraturii: Erau discuții pe tonuri ridicate, se auzeau din hol

 „La ultima ședință a Parlamentului din sesiunea trecută, 28 decembrie, ne întrunim la ora 14:00 în ședința Comisiei, venim, doamna Stamate zice: „Stimați colegi, avem două subiecte pe ordinea de zi, inclusiv modificări la Codul Electoral, haideți să aprobăm ordinea de zi”.

În timpul acesta apare doamna Roșca care spune: „Stați, că mai avem un subiect”. Se uită la domnul Chiriac, haideți să propunem, proiectul 473, acesta cu modificarea Legii Procuraturii, modalitatea alegerii procurorului general. Doamna Stamate a spus: „Bine, haideți cine este pentru introducerea subiectului pe ordinea de zi?”. Au fost doar patru voturi din 6 necesare pentru ca să fie introdus subiectul. 

Doamna Roșca a considerat că colegii nu au fost atenți la propunerea ei și încă o dată s-a pus la vot, iar de data asta au fost doar cinci voturi din șase.

Subiectul nu a fost introdus și atunci doamna Roșca a ieșit din cabinet, peste 2-3 minute a venit domnul Grosu, a rugat ca toți să plece, evident că noi am ieșit și a rămas doar PAS. 

Erau acolo discuții pe un ton mai ridicat, că se auzea tocmai din hol și după asta noi am intrat din nou la ședința Comisiei. Subiectul s-a introdus pe ordinea de zi. Domnul Grosu i-a convins. Acolo trebuia să o convingă pe doamna Stamate, dar doamna Stamate s-a obținut atunci când Comisia trebuia să dea un raport pentru acest subiect”, a spus Bolea.

Omul de afaceri Veaceslav Platon a venit cu un comentariu privind demisia răsunătoare a Olesei Stamate din funcția de președintă a Comisiei Juridice. „A refuzat să susțină modificarea Legii Procuraturii care-i va permite lui Litvinenco să devină Procuror General”, a scris Platon.

Liderul PAS, care e și președinte al Parlamentului, Igor Grosu a amânat „pentru săptămâna viitoare” detaliile și explicații pe marginea demisiei răsunătoare, anunțată de Olesea Stamate din funcția de președintă a Comisiei Juridice. 

În timp ce unele surse leagă plecarea acesteia din funcție de comentariul legat de premiul bănesc pe care Maia Sandu nu ar avea dreptul să-l primească, alte zvonuri susțin că deputata nu este de acord cu noile modificări la Legea Procuraturii.

În seara lui 19 ianuarie 2024, cu un lung mesaj pe Facebook, deputata PAS, Olesea Stamate și-a anunțat plecarea din funcția de președintă a Comisiei Juridice, fără să spună exact care ar fi motivele acestei decizii. „Tot începutul are și un sfârșit (…). Am luat decizia de a renunța la funcția de președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități, începând cu data de 1 februarie. Intenționez să mă concentrez mai mult pe creația legislativă, renunțând la procesele organizaționale. Totodată, este și o ocazie să dedic mai mult timp copiilor și familiei”, a scris Stamate.

La ședința din 30 mai a CSP, membrul Consiliului Superior al Procuraturii Eduard Varzar a declarat că în timp ce unii candidați au fost excluși pe un anumit criteriu, alții au trecut în următoarea etapă având aceleași lacune. Potrivit lui Varzar, câștigătoarea concursului pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin, nu ar fi întrunit condițiile necesare de participare. „Ca și în cazul doamnei Drăgălin, avem mai mulți participanți cu copii ale documentelor de studii neidentificate”, a declarat acesta, la ședița de atunci. În discursul său, însă, a intervenit ministrul Sergiu Litvinenco, sugerându-i raportorului să finalizeze mai curând prezentarea, „din lipsă de timp”. Președinta CSP Angela Motuzoc, Eduard Varzar, Inga Furtună au anunțat că vor prezenta opiniile separate odată cu publicarea deciziei.

În noiembrie 2022, în spațiul public au apărut discuții ce ar fi fost din telefonul ministrului de atunci al Justiției. Unul dintre chat-uri era denumit CSP, iar conversațiile au revoltat în special comunitatea juridică, întrucât acestea ar fi indicat un concurs aranjat la șefia Procuraturii Anticorupție, astfel încât să învingă Veronica Dragalin.

„Pe scurt planul. Stabilim comisia, Andrei președinte. Oferim lui Bordeianu 2-3, lui Dragalin 9-10. Până la interviul cu Echimovschi facem pauză, în pauză Andrei se uită cât i-au oferit cei patru lui Dragalin (se duce la WC). Între timp, trebuie să avem toate simulările. (…) Eu mă voi juca cu cifrele toată noaptea, astfel încât să avem toate simulările pe masă”, ar fi scris Sergiu Litvinenco, în chatul denumit CSP.

Ulterior, Sergiu Litvinenco a respins veridicitatea mesajelor turnate pe un site numit Moldova-leaks și le califică drept „false”.

Două zile mai târziu, însă, Litvinenco a recunoscut că unele mesaje sunt adevărate, doar că publicate în mod trunchiat și „desenat”.

Cel puțin două persoane, care și-au regăsit mesajele în lista scurgerilor, printre ei și fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, au confirmat discuțiile cu Litvinenco și s-au arătat nedumeriți de ce oficialul le-a calificat drept „mesaje false”.


Preluat de la: Unimedia.info