În lume există și o altă Biblie, universală pentru fiecare persoană, care conține porunci nu mai puțin importante. Este vorba despre legile ecologiei sau Biblia Ecologică.
Vladislav Sanduleac a menționat că aceste legi au fost formulate de oamenii de știință și sînt numite legile de bază ale ecologiei.
În special, Legea constanței spune că cantitatea de materie vie de pe Pămînt se menține constantă. De exemplu, dacă în regiunea dumneavoastră zboară 10 albine și aduc miere de pe 5 flori, atunci dacă veți dezgropa o floare și o veți duce în altă regiune, veți avea 8 albine în loc de 10, deoarece au rămas 4 flori. Iar în altă regiune va fi cu o floare mai mult, iar echilibrul se va schimba și acolo. Totul se va schimba în așa mod, încît pe Pămînt se va menține o constanță.
Activistul de mediu ne-a îndemnat să ne gîndim la cît de mult luăm de la Pămînt și transportăm pe distanțe uriașe, ceea ce are un impact uriaș asupra fiecărei regiuni, deoarece Pămîntul tinde spre constanță.
El a vorbit, de asemenea, despre Legea emergenței sau 2+2=5. Aceasta ne spune că ecosistemul în întregime are astfel de proprietăți unice pe care nu le au părțile sale individuale. Și chiar dacă vom lua aceste părți individuale și le vom calcula matematic, calculele nu vor oferi nimic. Pentru că atunci cînd părți individuale vor fi unite, vor apărea noi proprietăți unice. De exemplu, atunci cînd doi lupi se vor uni, ei nu vor mai fi doi lupi, ci se va naște un al treilea, iar cei trei vor începe să influențeze ecosistemul într-un mod în care doi lupi nu puteau să-o facă. Și totul se schimbă astfel încît este imposibil de calculat și de prognozat. Prin urmare, distrugînd un element al ecosistemului, pierdem toate proprietățile sale unice care
ne-ar putea fi utile. De exemplu, într-o pădure de conifere, există foarte puțini arbori de foioase. Noi îi tăiem, dar s-ar putea ca acolo să trăiască ciocănitori, care acum nu mai au unde să trăiască și ele pleacă. Iar gîndacul de scoarță mănîncă restul copacilor de conifere și obținem un deșert.
O altă lege importantă Vladislav Sanduleac a numit Legea Unității (a organismului și a mediului). El a atras atenția asupra faptului că fiecare organism și mediul în ansamblu nu sînt părți separate, ci părți ale unui tot întreg. Toate organismele permanent fac schimb de energie între ele și nu pot supraviețui fără acest schimb. Știm cu toții că, dacă distrugem bacteriile intestinale cu antibiotice, organismul nostru va începe să sufere. Și trebuie urgent să restabilim flora intestinală. La fel se întîmplă și pe pămînt. Otrăvim unele insecte, buruieni și primim și mai multă suferință.
O altă lege pe care a numit-o Vladislav Sanduleac este Regula amplificării biologice, care ne vorbește despre consecințele grave ale deșeurilor și toxinelor. Adevărul este că transferul toxinelor de la un nivel biologic la altul se amplifică. De exemplu, un vierme a mîncat o toxină din solul otrăvit de oameni (deșeuri de la fabrici, mașini, erbicide). Găina a mîncat 1000 astfel de viermi toxici și omul a mîncat 1000 de astfel de găini toxice. Ca urmare, corpul omului a adunat de 1.000.000 de ori mai multe toxine decît un singur vierme.
Activistul de mediu a atras atenția și asupra importanței Principiului diversității. Acest principiu ne vorbește despre faptul că trebuie să creăm ecosisteme mai diverse, deoarece cu cît sînt mai diverse, cu atît este mai mult spațiu pentru existența unei noi specii, inclusiv pentru oameni. Dacă pe cîmp nu există doar o plantă de floarea-soarelui, ci o întreagă pajiște de diferite flori, atunci acolo va fi loc pentru diferite insecte, iar după ele vor veni păsări și alte animale.
Foarte important este și Principiul excluderii concurenței, care ajută, de asemenea, la explicarea legii anterioare. Acesta înseamnă că două specii nu pot exista pe aceeași nișă alimentară. Ele se exclud reciproc. De exemplu, vulpile trăiesc în aceeași pădure cu lupii, deoarece vînează prăzi mai mici. Dacă vulpile ar fi la fel de mari ca și lupii și ar vîna aceleași căprioare, una din aceste specii ar elimina-o pe cealaltă. Acest lucru confirmă, de asemenea, faptul că, cu cît există mai multă diversitate în natură, cu atît în ea există mai mult spațiu pentru noi specii.
De asemenea, foarte importantă este Regula corelației alimentare. Aceasta înseamnă că rata de reproducere a unei populații depinde de cantitatea de resurse alimentare. În cazul în care regula este încălcată, populația dispare sau viteza de reproducere scade. Acest lucru sugerează că pentru a supraviețui trebuie să avem grijă de sursele corecte de alimentare. Mîncarea cu toxine sau alimentele chimice nu este mîncare, deoarece provoacă boli. Asta înseamnă că trebuie să avem grijă să creăm ecosisteme corecte, bogate în diversitate, și de viața noastră în aceste ecosisteme.
În plus, Regula adaptării reciproce a organismelor spune că fiecare organism se adaptează celuilalt. Și nu pot trăi unul fără altul. La fel și omul nu poate trăi fără natură, deși se străduiește din toate puterile. Albinele de asemenea au învățat să extragă zahăr de la fabrica de dulciuri, dar acest lucru puțin probabil că le va ajuta să supraviețuiască ca specie.
Ultima lege din Biblia sa ecologică Vladislav Sanduleac a numit Legea toleranței (pentru organism – nota Noi.md). El a explicat că fiecare specie are un prag minim. Acesta este, de exemplu, un anumit mediu nefavorabil. Și există un prag în care mai păstrăm toleranța, dar imediat ce acest prag este depășit, specia moare. Dar acest prag al toleranței nu are doar un minim, ci și un maxim. Dacă există o cantitate mare de un anumit factor, atunci există o limită la care încă mai suntem toleranți, iar dincolo de această limită survine moartea.
„Acum înlocuiți aici orice valoare. La -60 și +50 oamenii încă supraviețuiesc, dar dacă veți crește frigul și căldura, pragul de toleranță se va termina. Puteți privi lucrurile și în sens invers. La foamete severă africanii mor, dar nici la sațietate mare noi, europenii, nu ne înmulțim prea mult. Foametea crește mortalitatea, iar hrana excesivă crește lipsa dorinței de reproducere. Poate că din această cauză auzim peste tot despre toleranță. Este ca și cum natura ne-ar spune că epoca toleranței este la limită, mai departe este doar moarte, și că deja este timpul să schimbăm ceva urgent. Iar schimbarea trebuie să constea în crearea unor ecosisteme cu o diversitate bogată, iar noi trebuie să facem parte din aceste ecosisteme. Asta spun Legile ecologiei. Ce părere aveți despre astfel de legi ale Bibliei Ecologice?”, – a menționat studentul Facultății Ecologie a Universității Tehnice din Moldova.
Preluat de la: Noi.md