Conf dr. Florina Rad, medic primar de Psihiatrie pediatrică la Spitalul Obregia din Capitală, a explicat că în ultimii ani consumul de droguri începe de la vârste din ce în ce mai mici, iar cel mai tânăr pacient avea 11 ani şi 9 luni în momentul internării în spital, însă începuse să consume substanţe psihoactive cu mai mult timp în urmă. Potrivit medicului, un adolescent are nevoie de 6 luni de abstinenţă pentru a se ”vindeca” de consumul de droguri. ”Consumul începe de la vârstă din ce în ce mai mică. În spital, de obicei, se prezintă pacienţii la ultima redută, se prezintă, de obicei, când consumul este de multă vreme instalat, când patologia asociată este una destul de importantă, care influenţează foarte mult calitatea vieţii pacienţilor, pentru că spitalul este asociat cu un grad mare de stigmatizare şi atunci noi vedem cazurile mai severe”, a declarat conf. dr. Florina Rad, la Medika TV, luni seară, potrivit news.ro.
Cel mai tânăr pacient internat la spital a avut 11 ani şi 9 luni.
”Dacă în anii anteriori, înaintea pandemiei, eram obişnuiţi să tratăm la vârsta adolescenţei, 14-15 ani, tot ce înseamnă tulburări asociate consumului de substanţe, acum avem copii la pubertate sau preadolescenţi, cu vârstă din ce în ce mai mică. Cel mai mic caz avea 11 ani şi 9 luni, iar în momentul internării nu a fost momentul la care a debutat consumul pentru acel pacient, consumul debutase cu mai mult timp în urmă. Totuşi, media de vârstă este 14-15 ani, dar e mai mică decât eram noi obişnuiţi în trecut”, a spus Florina Rad.
Întrebată ce fel de droguri consumă adolescenţii, medicul a explicat că sunt substanţe multiple. ”Sunt substanţe multiple. Majoritatea pacienţilor au diagnostic la externare de tulburare mintală sau de comportament asociată consumului de droguri multiple, asta înseamnă că ies mai mult de două-trei substanţe la examenul toxicologic, urmate de cannabis, de opioide. În general sunt substanţe multiple. (…) De multe ori avem la camera de gardă pacienţi care au o stare modificată, bănuim consumul de substanţe, iar pacientul şi familia confirmă că au consumat substanţe, însă acestea nu pot fi confirmate cu testele actuale, fiind vorba de substanţe noi psihoactive care nu pot fi încă depistate, dar care au aceleaşi efecte şi pacientul suferă de acea tulburare de consum de substanţe ca la celelalte pe care noi le depistăm (…) Cu testele de acum pot fi despitate în jur de 10 substanţe, fiecare test este specific”, a explicat Florina Rad. De asemenea, Florina Rad a afirmat că un pacient adolescent are nevoie de 6 luni de abstinenţă şi protejare pentru a se ”vindeca” de consumul de droguri, timp în care are acces la educaţie. ”O medie de 6 luni este nevoie să rămână abstinent şi protejat. Primeşte inclusiv acces la mijloacele de învăţământ. În momentul de faţă centre de stat nu există, sunt câteva în parteneriat cu ONG-uri, insuficiente pentru a acoperi cu adevărat nevoia. Prin MS se intenţionează construirea unor centre regionale pentru tratament”, a mai spus Florina Rad. Potrivit datelor prezentate la Medika TV, numărul cazurilor de consum de droguri la adolescenţi a crescut de trei ori faţă de 2022 şi de cinci ori faţă de anul 2021.
Preluat de la: Timpul.md