Despre acest lucru a relatat The New York Times cu referire la oficiali americani.
Potrivit ziarului, ordinul de creare a noului grup operativ a fost trimis de consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan după atacul asupra Israelului din 7 octombrie.
În timpul activității grupului operativ, SUA au ridicat, de asemenea, prioritatea Hamas pe lista sa de la nivelul patru la nivelul mai urgent – doi. Nivelul unu este pentru „inamicii majori ai SUA, cum ar fi Iranul, Coreea de Nord, Rusia și China”.
Potrivit rapoartelor din mass-media, SUA a început deja să transmită Israelului informații despre locul aflării liderilor de rang înalt, dar nu este clar cît de eficient a fost acest lucru, iar niciunul dintre liderii de vîrf din Gaza nu a fost încă ucis sau capturat.
În același timp, în articol se menționează că SUA nu au transmis Israelului informații care au dus la asasinarea liderului adjunct al Hamas, Saleh al-Auri.
De asemenea, se menționează că „chiar dacă Israelul ar primi informații despre locul aflării unor lideri precum Yahya Sinwar sau șeful militar din umbră al Hamas, Mohammed Deif, Israelul nu ar fi în măsură să acționeze imediat în baza acestor informații”.
Oficialii americani au repetat informațiile din Israel de săptămîna aceasta, potrivit cărora Israelul cunoaște locația lui Sinwar în adîncul tunelurilor din Gaza, dar „IDF nu poate lovi pentru că acesta s-a înconjurat de mulți ostatici”.
Potrivit presei americane, SUA dorește ca în războiul din Gaza Israelul să treacă de la încercarea de a ucide militanții Hamas la toate nivelurile la lupta împotriva conducerii grupării.
Potrivit oficialilor americani, trecerea la lichidarea liderilor ar contribui la reducerea numărului de victime civile în Gaza și, dacă va avea succes, le va oferi politicienilor israelieni „mai multă libertate de a comunica cu publicul israelian pentru a pune capăt campaniei militare din Gaza”.
Grupul operativ se concentrează, de asemenea, pe găsirea ostaticilor și pe furnizarea de informații despre starea lor. În raport se menționează că directorul CIA, Robert Burns, a fost puternic implicat în negocierile care au condus la eliberarea unor ostatici.
Preluat de la: Noi.md