Macedonia de Nord a început procesul de schimbare a centralelor sale termice din Bitola și Negotino de la cărbune și, respectiv, păcură la sisteme care pot folosi atât gaz natural, cât și hidrogen. Transformarea celor două instalații face parte din strategia țării de a elimina treptat cărbunele și alți combustibili fosili, scrie balkangreenenergynews.com. Guvernul Macedoniei de Nord a inițiat procesul de dezvoltare a proiectelor pentru centrale electrice care să funcționeze pe gaz și hidrogen.
În ultima sa sesiune, cabinetul a aprobat un raport pe care l-a întocmit Ministerul Economiei.
În document, acesta a evidențiat necesitatea de a iniția proiecte pentru centrala regională gaz-hidrogen Negotino cu o capacitate de 800 MW și centrala electrică pe gaz-hidrogen Bitola de 250 MW până la 300 MW, a spus guvernul.
Compania electrică de stat Elektrani na Severna Makedonija are sarcina de a începe negocierile Acesta a însărcinat companiei electrice de stat Elektrani na Severna Makedonija (ESM) să demareze negocierile cu un potențial partener strategic privind potențiala cooperare în cele două investiții planificate. Țara intenționează să construiască o conductă de gaz pentru a se conecta la terminalul de gaz natural lichefiat (GNL) din Alexandroupolis, Grecia. Ar fi o alternativă la singura sa opțiune de import de gaze prin conductă cu Bulgaria. De notat, Macedonia de Nord a declarat în decembrie că va pregăti un plan de investiții pentru eliminarea treptată a cărbunelui până în 2030, consolidarea rețelei, noi capacități și tranziția justă a celor două regiuni carbonifere ale sale. Transformarea centralelor electrice în combustibili fosili În octombrie 2020, prim-ministrul Zoran Zaev a declarat că prima unitate din centrala electrică pe cărbune din complexul minier și energetic REK Bitola va fi închisă și apoi va fi trecută la gaz natural dintr-o conductă planificată, ca parte a strategiei de eliminare treptată a cărbunelui. CEO-ul de atunci al ESM, Vasko Kovačevski, a declarat la acea vreme că unitatea ar putea funcționa cel mult încă cinci ani. El a adăugat că compania va moderniza celelalte două unități ale centralei, astfel încât acestea să poată funcționa încă zece ani. Centrala are o capacitate de 700 MW. Produce 75% din energia electrică din țară. Până la izbucnirea crizei energetice în 2021, centrala Negotino, cu o capacitate de 210 MW, a funcționat rar, servind drept rezervă de rece pentru sistemul energetic al țării. Cabinetul lui Zaev a declarat, tot în 2020, că va fi transformat la gaze naturale.
Preluat de la: Timpul.md