Unele probleme ale cetăţenilor de pe malul stâng al Nistrului vor rămâne nesoluţionate până când regiunii transnistrene nu-i va fi acordat un statut special. Declaraţia a fost făcută de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, care s-a întâlnit la sediul misiunii OSCE de la Tiraspol, cu Vitali Ignatiev. Aceasta este prima întrevedere dintre cei doi de la începutul anului.
Oleg Serebrian spune că, până acum, negocierile dintre Chişinău şi Tiraspol au dus la soluţionarea mai multor probleme. În acest sens, oficialul a enumerat asigurarea regiunii cu gaz şi energie electrică, accesul fermierilor la pământurile lor, funcţionarea fără impedimente a fabricilor din regiune şi depăşirea problemelelor tehnice la şcolile cu predare în limba română.
Cu toate acestea, potrivit lui Serebrian, mai persistă fenomenul nerespectării drepturilor omului în urma aplicării de către administraţia de la Tiraspol a așa-numitei strategii de „combatere a extremismului”. Vicepremierul vorbeşte despre intensificarea persecuţiilor şi privărilor ilegale de libertate a mai multor cetățeni.
„Multe probleme rămân însă nerezolvate şi vor rămâne aşa până nu vom identifica o soluţie politică privind statutul regiunii transnistrene. Noi suntem interesaţi pentru continuarea dialogului, chiar dacă de multe ori se va crea falsa impresie că tragem de timp sau că negocierile sunt fără rezultat”, a mai declarat Oleg Serebrian.
Vicepremierul pentru Reintegrare a reiterat că autorităţile de la Chişinău încurajează continuarea discuţiilor în formatul actual. Potrivit lui Oleg Serebrian, 2022 a fost cel mai de succes an în procesul de reglementare transnistreană, în ciuda situaţiei destul de complicate din regiune în contextul războiului din Ucraina.
„Noi suntem ferm determinaţi să găsim soluţii pentru problemele locuitorilor din regiune doar pe calea dialogului, fără niciun fel de tensiuni sau presiuni şi mai ales, fără ameninţări militare”, a mai afirmat vicepremierul pentru Reintegrare.
În cadrul întrevederii s-a discutat şi despre legea privind combaterea separatismului. Oleg Serebrian a dat asigurări că această lege nu va afecta procesul de negocieri. Reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitali Ignatiev este de altă părere. Potrivit lui, legea reprezintă un precedent periculos, care ar pune presiune și ar bloca căile de dialog existente și angajamentele asumate anterior în cadrul negocierilor.
Precedenta întâlnire a reprezentanţilor politici ai Chişinăului şi Tiraspolului a avut loc în 2 decembrie. Atunci părţile au discutat despre problema livrărilor energiei electrice pe malul drept al Nistrului de la Centrala din Cuciurgan. Ulterior, autorităţile au anunţat că a fost atinsă înţelegerea privind livrarea curentului pe malul drept al Nistrului în schimbul cedării întregului volum de gaze de la „Gazprom” pentru regiunea transnistreană. Preţul achitat este de 73 de dolari pentru 1 MegaWatt/oră.
Preluat de la: Publika.md