Securitatea din Moldova, importantă pentru NATO. Ce au discutat Iohannis şi Stoltenbeg la Bucureşti

Protejarea Republicii Moldova a fost unul dintre aspectele discutate la întâlnirea dintre preşedintele României şi secretarul general al NATO, venit la Bucureşti. Discuţia de la Palatul Cotroceni s-a axat pe situația de securitate a spațiului euroatlantic generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu accent asupra Flancului Estic și a zonei Mării Negre. 

În acest context, liderul de la Cotroceni a subliniat importanța unei susțineri sporite a Alianței atât pentru Ucraina, cât și pentru partenerii NATO cei mai vulnerabili din regiune – Republica Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina.

„România va continua să ofere asistență multidimensională Kievului pe toate palierele. În aceeași măsură, după cum cunoașteți, depunem eforturi susținute în sprijinul Republicii Moldova pentru a depăși dificultățile de ordin social, economic și energetic generate de războiul din Ucraina”, a spus președintele României, Klaus Iohannis. 

În acelaşi context, secretarul general al NATO a dat asigurări că Alianţa va face tot ce e necesar pentru a apăra toți aliații și pentru a face față presiuni Rusiei și în Bosnia-Herțegonina și în Moldova. 

Potrivit lui Jens Stoltenbeg, Alianţa Nord – Atlantică își întărește prezența de la Marea Baltică la Marea Neagră, accentând că ne aflăm în cea mai mare criză de securitate.

„Nu putem să îl lăsăm pe Putin să câștige. Asta ar arăta altor lideri ca el că își pot atinge țelurile prin forță. Este în interesul nostru, pentru securitatea noastră, să sprijinim Ucraina”, a declarat şeful Alianţei – Nordatlantice.

 

Întrebat cum își adaptează NATO ajutorul pentru Ucraina, Jens Stoltenberg a răspuns: ”Președintele Putin încearcă să distrugă serviciile de bază pentru populație, încearcă să folosească iarna ca pe o armă. Trebuie să fim pregătiți pentru alte atacuri, iar aliații și-au sporit sprijinul cu sisteme avansate de apărare antiaeriană”.

Ca şi în alte dăţi, președintele Iohannis a insistat pe consolidarea flancului Estic al NATO. „E nevoie de mai multă forță de apărare pe flancul estic, de un număr sporit de militari aliați. În plus, e nevoie de echipamente prepoziționate și am discutat despre aceste lucruri. E nevoie să se știe, în cazul unui atac, cine și ce trupe și unde trimite. Nu putem lăsa aceste decizii pe ultimul moment”, a ţinut să accentueze liderul de la Cotroceni. 

Întâlnirea Iohannis – Stoltenberg a avut loc în preajma reuniunii Miniștrilor de Externe ai statelor membre NATO găzduită de România va începe mâine. Aceasta este, totodată, și prima reuniune Aliată de nivel înalt găzduită la București, după Summitul NATO din 2008. 


Preluat de la: Publika.md