Cel puțin trei persoane au fost ucise, iar șase rănite, miercuri, în urma unui atac cu rachete la Kiev. Potrivit primarului oraşului, Vitalie Kliciko, asupra capitalei ucrainene au fost lansate 31 de rachete, dintre care 21 au fost distruse de forţele antiaeriene. Mai mult, Federaţia Rusă a bombardat din nou masiv infrastructura energetică critică din întreaga Ucraină. Din cauza atacului, mai multe regiuni ale statului vecin au rămas complet fără electricitate, iar alimentarea cu apă a fost întreruptă la Kiev.
Primarului capitalei ucrainene, Vitalie Kliciko, a anunţat că o clădire cu două etaje din Kiev a fost lovită de o rachetă rusească. Klitciko a confirmat că armata rusă a atacat infrastructura critică a orașului. Acesta a precizat că exploziile au fost urmate de întreruperi ale energiei electrice. La fel, șeful Administrației Militare Regionale Viniția, Serghei Borzov, a raportat că armata rusă a bombardat regiunea, lansând atacuri cu rachete asupra infrastructurii critice. Într-o postare pe telegram, primarul oraşului Lvov, Andrei Sadovoi, a declarat că din cauza unei pene de curent a fost întreruptă și furnizarea de încălzire și apă. Explozii au fost auzite în Nikolaev, Harkov, Dnipropetrovsk şi Odesa, regiuni care au rămas total sau parţial în beznă.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski a declarat că scopul Rusiei este să distrugă infrastructura critică a ţării: „Parlamentul European a declarat astăzi Rusia drept stat care sponsorizează terorismul. Le mulţumesc tuturor deputaţilor europeni. Ulterior, Rusia a demonstrat tuturor că asta e adevărat. A lansat 67 de rachete asupra infrastructurii şi cetăţenilor ţării noastre”.
Forţele ruseşti distrug din ce în ce mai mult infrastructura critică ucraineană în ultimele săptămâni, în cel mai amplu val de atacuri, de săptămâna trecută, fiind trase peste 100 de rachete. Guvernul ucrainean și-a avertizat aliații din Occident că anticipează o intensificare a atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice în următoarele zile. Oficialii ucraineni le-au cerut în ultimele zile omologilor americani și mai multor țări europene să le ofere asistență pentru a se pregăti pentru o perioadă în care accesul la electricitate și gaze naturale va fi limitat. Ucraina are nevoie de generatoare, inclusiv piese de schimb cu care să își repare infrastructura. Kievul este în plin proces de reabilitare a infrastructurei avariate, dar se teme că atacurile rusești vor continua și le va fi imposibil să țină pasul cu distrugerile provocate de Federaţia Rusă.
Preluat de la: Publika.md