Autostrăzile spre Moldova – Care este în detaliu stadiul pe fiecare tronson

Autostrada Moldovei A7 – circa 440 de km care să străbată Moldova de la Nord la Sud, Autostrada Unirii A8 – 311 km care să lege Moldova de Transilvania pe ruta Ungheni-Iași-Târgu Mureș și Autostrada A13 – circa 170 de kilometri care să lege Brașovul de Bacău și A7 – toate cele trei proiecte majore de autostrăzi pentru Moldova sunt în diferite stadii de implementare în acest moment.

Compania de Autostrăzi a transmis la solicitarea HotNews.ro care este stadiul fiecărui tronson al marilor proiecte de autostradă gândite pentru Moldova.

Autostrada Moldovei A7 – Tronsoane gata de începerea lucrărilor

Aproape 440 de kilometri de autostradă în Moldova de la Nord la Sud – „Coloana vertebrală” a Moldovei care străbate regiunea și va face legătura cu Muntenia și București.

Autostrada Moldovei A7 este cel mai avansat dintre marile proiecte de infrastructură rutieră pentru regiunea Moldovei. Odată finalizat, A7 va prelua mare parte din traficul de pe actualul DN2/E85, o șosea extrem de circulată și care, din punct de vedere al accidentelor, e și cel mai periculos drum național din România.

Conform răspunsurilor CNAIR la solicitarea HotNews.ro, cel puțin patru tronsoane cu o lungime însumată de aproape 320 de kilometri ar urma să fie scoase la licitație pentru execuție în acest an, primul tronson fiind Ploiești – Buzău, acolo unde Studiul de Fezabilitate a fost finalizat și predat, iar proiectul tehnic va fi predat în luna aprilie.

Stadiul Autostrăzii A7 Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Pașcani – Suceava – Siret

Tronson: Ploiești – Buzău:

Predarea estimativă a Studiului de Fezabilitate: Martie 2021
Predarea Studiului Geotehnic: Martie 2021
Obținerea Acordului de Mediu: Martie 2021
Predarea estimativă a Proiectului Tehnic: Aprilie 2021
Lansarea estimativă a licitațiilor de execuție lucrări: Mai – Iunie 2021

Tronson: Buzău – Focșani:
Predarea estimativă a Studiului de Fezabilitate: Aprilie 2021
Predarea Studiului Geotehnic: Aprilie 2021
Obținerea Acordului de Mediu: Iunie 2021
Predarea estimativă a Proiectului Tehnic: Iunie 2021
Lansarea estimativă a licitațiilor de execuție lucrări: Iulie – August 2021

Tronson: Focșani-Bacău:
Predarea estimativă a Studiului de Fezabilitate: Mai 2021.
Stadiul Studiului Geotehnic:
Predarea estimativă a Studiului Geotehnic: Aprilie – Mai 2021/ În prezent în teren Prestatorul are mobilizate 2 instalații de forat, iar stadiul execuției forajelor este de aproximativ 31,44%.
Obținerea Acordului de Mediu: Iulie 2021 /În dată de 03.12.2020 a fost emisă de către A.N.P.M. decizia etapei de evaluare nr. 143 prin care decide necesitatea declanșării procedurii de evaluare a impactului asupra mediului.
Lansarea estimativă a licitațiilor de execuție lucrări: Decembrie 2021.

Tronson: Bacău – Pașcani

Predarea estimativă a Studiului de Fezabilitate: Aprilie 2021
Predarea Studiului Geotehnic: Aprilie 2021
Depunere documentație de mediu către ANPM: Iunie 2021 / Studiul de Evaluare Adecvată (SEA) /Raportul privind impactul asupra mediului (RIM)
Obținerea Acordului de Mediu: August 2021
Predarea estimativă a Proiectului Tehnic: Iunie 2021
Lansarea estimativă a licitațiilor de execuție lucrări: Octombrie 2021.



Foto: Traseul autostrăzii A7. Traseul pentru Pașcani – Suceava – Siret este orientativ / Vezi aici traseul A7 de la Ploiești la Pașcani

Tronson Autostrada A7 Pașcani – Suceava – Siret

Pe cele două tronsoane, Pașcani – Suceava (circa 60 km) și Suceava – Siret (42 km) este în curs de elaborare în prezent Studiul de Fezabilitate și realizarea proiectelor tehnice. Contractele în valoare însumată de peste 21 de milioane de lei au fost semnate cu asocierea SEARCH CORPORATION – EGIS.

„În prezent Prestatorul a predat documentația aferentă Analizei Multicriteriale de Traseu etapă 1 – Analiză unei game largi de opțiuni. Analiză Multicriteriala de Traseu etapă 1 este în curs de revizuire de către Prestator că urmare a observațiilor formulate de către Beneficiar”, a transmis CNAIR la solicitarea HotNews.ro.

Pentru ambele contracte data de finalizare a Studiului de Fezabilitate este 27.12.2021 și dată de finalizare a Proiectului Tehnic este 27.06.2022 .

FOTO: Autostrada „Unirii” A8 – Traseul orientativ între Tg. Mureș și Iași – Ungheni.

Autostrada „Unirii” A8 – studii și foraje pe zona montană, o licitație încă nerezolvată pe zona din Moldova

Autostrada „Unirii” A8 – de la Târgu Mureș la Iași și până la podul Ungheni cu Republica Moldova se află în diferite stadii de implementare, tot proiectul fiind oarecum împărțit în două.

Pe tronsonul Târgu Mureș – Târgu Neamț (Moțca/DN2) există în prezent în derularea revizuirea Studiului de Fezabilitate, inclusiv realizarea unui studiu geotehnic.

Pe tronsonul Tg. Neamț – Iași – Ungheni, CNAIR a scos la licitație realizarea SF-ului, dar și a Proiectului Tehnic, însă a amânat deja de mai multe ori anunțarea unui câștigător.

Stadiul A8 Târgu Mureș – Ditrău – Târgu Neamț:

STUDIU GEOTEHNIC

Tronson 1 Târgu Mureș – Ditrău

Sector 1 km 0+000 – km 8+000 – Studiul geotehnic aferent acestui sector a fost finalizat și aprobat;

Sector 2 km 8+000 – km 46+000 – Studiul geotehnic aferent acestui sector a fost finalizat. Pentru acesta au fost emise observații de către CNAIR S.A., în prezent este revizuit de către Prestator;

Sector 3 km 46+000 – km 78+000 – Studiul geotehnic aferent acestui sector este în lucru. Au fost finalizate investigațiile în teren, în prezent se lucrează la prelucrarea informațiilor și elaborarea studiului geotehnic;

Sector 4 km 78+000 – km 92+126 – Studiul geotehnic aferent acestui sector este în lucru. Au fost finalizate investigațiile în teren, în prezent se lucrează la prelucrarea informațiilor și elaborarea studiului geotehnic;

Tronson 2 Ditrău – Târgu Neamţ

Sector 1 km 0+000 – km 38+980 – Studiul geotehnic aferent acestui sector este în lucru. Pe acest sector se execută foraje geotehnice și alte tipuri de investigații (geofizice, seismice);

Sector 2 km 38+980 – km 57+800 – Pentru Studiul geotehnic aferent acestui sector nu au fost demarate activități;

Sector 3 km 57+800 – km 95+600 – Studiul geotehnic aferent acestui sector este în lucru. Pe acest sector se execută foraje geotehnice și alte tipuri de investigații (geofizice, seismice);

Sector 4 km 95+600 – km 118+800 – Studiul geotehnic aferent acestui sector a fost finalizat. Pentru acesta au fost emise observații de către CNAIR S.A., în prezent este revizuit de către Prestator.

În prezent se efectuează foraje geotehnice cu 3 utilaje, urmând că în perioada următoare numărul acestora să fie suplimentat.

STUDIU TOPOGRAFIC

A fost finalizat și aprobat pentru întreg traseul.

STUDIU ARHEOLOGIC

Etapă I Realizarea evaluării teoretice – a fost finalizat.

Etapă ÎI Realizarea diagnosticului arheologic intruziv – Au fost finalizate investigațiile intruzive (sondaje) pentru întreg traseul, în prezent se lucrează la prelucrarea informațiilor și elaborarea studiului arheologic.

STUDII PRIVIND OCUPAREA TERENURILOR

În prezent sunt prelucrate datele pentru completarea documentațiilor necesare identificării proprietarilor de teren afectați de lucrare pentru toate județele.

ACTIVITĂȚI DE PROIECTARE

În prezent se realizează activități de proiectare pentru lucrări de drum, lucrări de artă – poduri, pasaje, viaducte, tuneluri, liste de cantități, devize pe obiect, deviz general și principalii indicatori tehnico – economici, sistem de transport inteligent (ITS), iluminatul autostrăzii și semnalizare și marcaje; (Progres fizic estimat de 75%)

Conform termenelor contractuale dată de finalizare a Studiulu de fezabilitate este dată de 25.03.2021.

Stadiul A8 pe tronsonul A8 Tg. Neamț – Iași – Ungheni:

În prezent se află în procedura de evaluare a ofertelor depuse în vederea semnării contractului de servicii „Revizuire Studiu de Fezabilitate, P.A.C, Proiect tehnic de execuție și Asistență tehnică pentru depunerea cererii de finanntare, Asistență tehnică pentru elaborarea documentației de atribuire execuție lucrări Autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni”.

– Termen estimat de finalizare procedura de evaluare 03.2021.
– Termen estimat de semnare contract de servicii 04.2021.



Foto: Autostrada A13 – traseele între Brașov și Bacău studiate în cadrul SF-ului

Stadiul Autostrăzii A13 – Brașov – Bacău

Autostrada A13 de la Brașov – Bacău, una din cele două autostrăzi în plan care să traverseze Carpații Orientali și să lege Moldova de Transilvania, ar urma să aibă undeva între 150 și 170 de km, în funcție de traseul stabilit.

Pentru A13 Brașov – Bacău, Compania de Drumuri a semnat în martie anul trecut un contract de circa 20 de milioane de lei pentru Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic cu Search Corporation SRL – Primacons Group SRL.

„În prezent Prestatorul a predat documentația aferentă Analizei Multicriteriale de Traseu etapă 1 – Analiză unei game largi de opțiuni”, a precizat acum CNAIR la solicitarea HotNews.ro.

„Analiză Multicriteriala de Traseu etapă 1 este în curs de analiză de către responsabilii JASPERS cât și de către Beneficiar”, potrivit CNAIR.

 Victor Cozmei HotNews.ro
 


Preluat de la: Timpul.md