De ce se scumpesc carburanții? Veaceslav Ioniță: ANRE să intervină pe piață. Consiliul Concurenței e slab, România ne poate ajuta

Petroliștii au scumpit din nou carburanții. Pe panourile benzinăriilor au fost afișate prețuri noi, un litru de benzină cu cifra octanică 95 costă 18 lei și 30 de bani, iar un litru de motorină 15 lei și 60 de bani. Scumpirile sunt cuprinse între 50 și 65 de bani. Aceasta e a treia majorare consecutivă de prețuri doar în luna februarie, însă petroliștii au început să scumpească carburanții în decembrie.

Potrivit economistului Veaceslav Ioniță, acest lucru se datorează majorării impozitelor, a prețurilor la petrol pe piața internațională și deprecierii leului moldovenesc.

La benzină, de exemplu, acciza a crescut de la 4 lei și 47 de bani la 4 lei și 87 de bani. Cu tot cu TVA, impozitele s-au majorat cu 48 de bani pe litru. Dacă la sfârșitul lunii ianuarie, un baril de petrol costa aproximativ 52 de dolari, acum prețul s-a mărit cu 10 dolari. În decembrie, prețul țițeiului era și mai ieftin – circa 45 de dolari. Asta se întâmplă pe fundalul unei deprecieri a leului moldovenesc față de dolar cu 0,2 la sută în medie în ianuarie.

Lucrurile nu sunt într-atât de simple pentru că economiștii operează cu estimări, nu cu cifre oficiale. Petroliștii nu au dreptul să depășească rata anuală de rentabilitate de 10%. Pe lângă vânzările conform prețurilor de panou, comercianții de carburanți au și alte contracte. Ultima actualizare a prețului mediu de comercializare și a prețului de import, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a făcut-o tocmai în luna octombrie. Pentru a vedea dacă modificările de preț stabilite de petroliști sunt justificate, Veaceslav Ioniță se ghidează după prețurile de pe piața internațională și alți indicatori totuși ANRE ar trebui să facă publice aceste cifre măcar o dată pe lună.

Calculele sale au demonstrat că în primăvara lui 2020, pretroliștii au avut cel mai mare adoas comercial de la independență încoace. Exact când agricultorii își procurau motorină pentru lucrările pe câmp. Când prețul la petrol la burse crește, petroliștii fac scumpiri justificate, însă când pe piața internațională țițeiul se ieftinește, aceștia nu se comportă loial. În condițiile în care șase companii petroliere gestionează 66 la sută din benzinăriile din Republica Moldova, există bănuieli că petroliștii ar avea între ei o înțelegere, mai ales că adoptă un comportament similar la o diferență de aproximativ 48 de ore.
„Cel puțin, există suficiente bănuieli că lucrurile nu sunt chiar corecte. Înțelegerea de cartel este foarte greu să o demonstrezi și eu nu aș da dovadă de profesionalism dacă aș face afirmații fără verificări, dar cu certitudine, noi avem prețuri incorecte. Cetățenii noștri sunt nevoiți să plătească în plus pentru produsele petroliere. Sincronizarea cu care se majorează prețurile ne permite să avem bănuieli că lucrurile nu sunt chiar bune.” a declarat Veaceslav Ioniță pentru 10TV.

Veaceslav Ioniță propune două soluții. În primul rând e nevoie de intervenția pe piață a agenției pentru reglementare energetică. În al doilea rând, trebuie consolidat Consiliul Concurenței. Acest lucru poate fi făcut cu asistența statului român, însă rezultatele vor apărea abia peste vreo trei ani.

„O măsură temporară ar fi întorcerea pe o perioadă de 3 ani a instrumentelor ANRE de intervenție pe piața petrolieră pe care le-a avut în tecut. Consiliul Concurenței este tânăr, fragil, slab. Dacă Guvernul României și-ar pune întrebarea cu ce ar mai putea ajuta Republica Moldova, unul din instrumentele de asistență tehnică ar fi finanțarea unui proiect de creștere a capacităților Consiliului concurenței.” concluzionează Ioniță.

Estimările arată că în 2020, agricultorii și transportatorii au plătit în plus 740 de milioane de lei, iar șoferii simpli – aproximativ 100 de milioane de lei.

10TV


Preluat de la: Timpul.md