Oamenii de știință americani au clonat cu succes un dihor cu lăbuțe negre, pe cale de dispariție, folosind ADN de la un animal identic care a murit în urmă cu 33 de ani.
Dihorul botezat Elizabeth Ann s-a născut pe 10 decembrie 2020, fiind clonat cu ajutorul AND-ului unui alt exemplar pe nume Willa, scrie observatornews. Oamenii de știință spun că acest demers va contribui la creșterea rezervei genetice a populației de dihori cu lăbuțe negre.
„Deși această cercetare este preliminară, este prima clonare a unei specii native pe cale de dispariție din America de Nord și oferă un instrument promițător pentru eforturile continue de conservare a dihorului cu lăbuțe negre”, a transmis Noreen Walsh, directorul USFWS Mountain-Prairie Regiune.
Elizabeth Ann nu va fi eliberată în sălbăticie, ci va rămâne la sediul laboratorului din Colorado, unde s-a născut, astfel încât cercetătorii să o poată ține sub supraveghere.
Dihorul a fost clonat de compania ViaGen Pets & Equine, care a transferat cu succes un embrion într-un dihor surogat.
Dihorul cu lăbuțe negre este singura specie de dihor din America de Nord și se numără printre cele mai amenințate mamifere de pe continent. Situația este atât de gravă încât oamenii de știință, pentru a-i proteja, au vaccinat anti-COVID 120 de exemplare.
Zeci de mii de nurci – o rudă apropiată a dihorului – au murit după ce au contractat coronavirusul de la oameni. Milioane de nurci au fost sacrificate în Europa pentru a preveni răspândirea virusului.
Preluat de la: Publika.md