De la 1 ianuarie pănă la 4 februarie 2021, adică întro lună, Ministerul Finanțelor a împrumutat de la băncile comerciale peste 2,67 mlrd lei. Cu aproximativ 1,5 mlrd. mai mult decăt suma împrumutată în perioada similară al anului precedent.
Autoritățile interimare pot raporta căt vor despre creșterea veniturilor în buget, iar Ion Chicu poate de dimineață pănă seară să le felicite cu reușitele. Însă cifrele arată că Moldova se mișcă spre criza bugetară la capitolul veniturilor, generată inclusiv și de declinul tot mai profund al economiei cu reducerea numărului de locuri de muncă. Apropo, chiar și cifrele oficiale statistice privind micșorarea veniturilor în bugetele asigurărilor sociale și fondurilor medicale, denotă aceasta tendința.
Guvernarea veche a avut mai multă grijă de grupuri înguste ale businessului mare. Aceasta abordare conceptuală, precum și încapacitatea guvernului Dodon să acceseze fonduril externe au contribuit ca ramurile întregi, cum ar fi businessul mic și mijlociu, fermierii afectați de calamități naturale, domeniul HoReCa și turismul, comercianții mici ect. practic au rămas fără nici o susținere. La foarte mulți agenți economici s-au terminat rezerve și ele se află pe prag de faliment. Iar guvernarea nouă nu va exista undeva pănă în august.
Cine își asumă responsabilitatea pentru catastrofa foarte probabilă social-economică ?
Alexandr Slusari
Preluat de la: Timpul.md