Legea privind finanţarea instituţiilor de învăţământ, revizuită. Un nou proiect de lege a fost propus de deputaţii "Pentru Moldova"

Deputaţii „Pentru Moldova” propun implementarea unui nu proiect de lege privind finanţarea instituţiilor de învăţământ . Declaraţiile au fost făcute de Reghina Apostolova şi Elena Bacalu, în cadrul unui briefing de presă la Parlament. Potrivit deputaţilor, actuala formulă de finanţare, care este pe cap de elev, discriminează elevii care îşi fac studiile în instituţiile de învăţământ din sate. 

„Cheltuielile pe care le au şcolile cu 200 de elevi sunt absolut aceleaşi ca şi în cazul celor în care învaţă o mie de elevi, iar legea actuală discriminează elevii din sate. Ţările dezvoltate nu fac economii pe seama tinerei generaţii şi a educaţiei”, a declarat deputatul „Pentru Moldova”, Reghina Apostolova.  

Potrivit Elenei Bacalu, prin actuala formulă de finanţare, ceea ce este pe cap de elev, fără a se lua în calcul capacităţile de spaţiu fizic a instituţiilor de învăţământ, are de suferit comunitatea de la sate. Totodată, Bacalu a menţionat că dacă sunt mai puţini elevi în clase nu înseamnă că trebuie să se consume mai puţin pentru încălzirea acesteia. 

„Se propune ca finanţarea de bază să ajungă după principiul banul urmează spaţiul educaţional fizic şi elevul, conform căruia resursele alocate pentru un spaţiu educaţional fizic specificat şi pentru un elev se transferă la instituţia de învăţământ respectivă. Pentru noi educaţia este un domeniu prioritar. Conştientizăm că statul nu are viitor dacă nu investeşte în educaţia generaţiei de mâine”, a declarat deputatul „Pentru Moldova”, Elena Bacalu. 

Potrivit declaraţiilor, pentru implimentarea acestui proiect cheltuielile vor avea o provinienţă bugetară. Guvernul prin inetrmediul ministerului finanţelor urmează să planifice şi să identifice resurse în bugetul pentru 2022. 


Preluat de la: Publika.md