Sandu, la limita abuzului. Nagacevschi: Preşedintele blochează procedura constituțională

Președintele blochează procedura constituțională de formare a unui nou Guvern și astfel este la limita uzurpării puterii. Asta afirmă ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, potrivit căruia, șeful statului este obligat să înainteze un candidat la funcția de premier. Între timp, și unii constituționaliști spun că, prin inacțiunea sa, președintele încalcă Constituția și poate fi chiar suspendat din funcție. Consilierul pe comunicare al președintelui, Sorina Ștefîrță, a declarat că Președinţia nu comentează opiniile funcționarilor expuse pe internet. Doamna Președinte examinează toate opțiunile permise de lege pentru declanşarea alegerilor anticipate.

Ministrul Justiției Fadei Nagacevschi a scris pe Facebook că,  președintele încearcă să blocheze și să sancționeze Parlamentul cu dizolvarea pentru neînvestirea Guvernului, fără a cere învestirea executivului, și blochează astfel procedura constituțională. Potrivit lui Nagacevschi, o astfel de abordare este la limita abuzului de drept și uzurpării puterii.

Fostul secretar de stat al ministerului Justiției Nicolae Eșanu a scris pe pagina sa de Facebook că, dizolvarea Parlamentului este o sancțiune aplicată acestuia pentru neexecutarea unor atributii, iar în acest caz vorbim despre procesul de formare a Guvernului. Potrivit lui Eșanu, atât timp cât Parlamentului nu i s-a înaintat o cerere pentru acordarea votului de încredere, acesta nu are cum să aibă o conexiune cu procesul de formare a executivului. În aceste condiții, a spune că legislativul poate fi sancționat cu dizolvarea este o aiureală, mai scrie Eșanu. 

Viziunea este împărtășită și de către unii experți în drept constituțional. Alexandru Arseni afirmă că legislativul nu poate fi dizolvat pentru inacțiunea șefului statului.

„Doamna Maia Sandu este obligată să facă acest lucru. Nu este în drept să frâneze activitatea Guvernului. Dacă președintele nu înaintează un candidat înseamnă că nu-și îndeplinește obligațiile constituționale. Atunci, împotriva șefului statului poate fi pusă problema de suspendare din funcție pentru că încalcă prevederile constituționale.”, a spus expertul în drept constituțional, Alexandru Arseni. 

Constituționalistul Vitalie Catană spune că legea supremă a prevăzut expres două condiții când poate fi dizolvat Parlamentul. Vorbim aici de situația în care legislativul nu a acceptat propunerea de numire a unui Guvern sau nu a adoptat nicio lege timp de trei luni. Textul constituțional este limpede și nu poate fi ocolit, afirmă Catană.

„Argumentul conform căruia dacă nu este prevăzut de Constituție, nu este interzis și poate interveni o altă situație când poate fi dizolvat Parlamentul, din puntul meu de vedere nu are nicio bază. Singura soluție este ca președintele țării, doamna Maia Sandu, să înainteze un candidat la funcția de premier, de mult timp trebuia să facă treaba asta.”, a spus constituționalistul, Vitali Catană. 

Cu toate astea, președintele Maia Sandu refuză să desemneze un candidat la funcția de premier. Potrivit șefului statului, acest Parlament nu este capabil să numească un executiv bun, iar o dată ce procedura va fi demarată, alegerile anticipate vor fi amânate. De altfel, Sandu a organizat și consultări cu fracțiunile parlamentare, însă fără succes. Partidului Acţiune şi Solidaritate a cerut Curții Constituționale să interpreteze Constituția în vederea elucidării posibilității autodizolvării Parlamentului. Aleşii vor să ştie dacă este posibil ca Legislativul să fie dizolvat prin adoptarea unei hotărâri în acest sens cu voturile a două treimi din deputați.


Preluat de la: Publika.md