Ungaria nu va folosi vaccinul rusesc Sputnik-V. Care este motivul

 Această decizie a fost luată în contextul în care Ungaria a participat la eforturile de testare ale Rusiei şi a primit mici cantităţi din vaccinul rusesc Sputnik-V, ceea ce a stârnit în rândul colegilor ei europeni îngrijorarea că ar putea ocoli mecanismul de aprobare al Uniunii Europene, notează Reuters.

Ungaria va cumpăra vaccinuri anti-COVID-19 fie prin intermediul mecanismului Uniunii Europene, fie direct din China.

Producătorii vaccinului rusesc împotriva COVID-19 au anunțat luni că au semnat un acord cu AstraZeneca pentru a testa o combinație din cele două seruri.

Rușii au propus colaborarea luna trecută, sugerând că experimentul ar putea crește eficacitatea vaccinului britanic. Compania a anunțat pe 11 decembrie un studiu pentru testarea combinației și, luni, a semnat un acord de colaborare cu instituția de cercetare medicală din Moscova, Institutul Gamaleya, Fondul de investiții directe din Rusia și producătorul de medicamente rus R-Pharm.

AstraZeneca și-a dezvoltat vaccinul la Universitatea Oxford. Institutul Gamaleya a dezvoltat Sputnik V, iar Fondul rus de investiții directe a finanțat proiectul.

Președintele rus Vladimir Putin a salutat cooperarea dintre AstraZeneca și oamenii de știință ruși, spunând că acesta „va deschide drumuri nu numai în domeniul vaccinării, ci și a unei serii de medicamente de importanță vitală.

Potrivit abcnews.go.com, studiile ar trebui să înceapă în curând. 

Autoritățile din Rusia au fost criticate pentru că au aprobat vaccinul Sputnik V în august, după ce  a fost testat doar pe câteva zeci de persoane. Luna aceasta, autoritățile ruse au început vaccinările în masă cu Sputnik V, chiar dacă este încă faza de testare. 


Preluat de la: Publika.md