Tratamentul cu plasmă a fost eficient în cazul unor pacienţi aflaţi în stare extrem de gravă. Cinci bolnavi de la Spitalul Clinic Republican s-au vindecat şi chiar au fost deja externaţi.
În prezent, în aceeaşi instituţie, alţi 10 pacienţi în stare critică se tratează cu plasmă. Iar trei bolnavi de la Institutul de Medicină Urgentă din Capitală, care urmau şi ei aceeaşi terapie, dar erau într-o stare extrem de gravă, au pierdut lupta cu viaţa.
„Terapia pacienților în stare extrem de gravă, e o terapie complexă. La un bolnav se administrează cel puţin 12-14 medicamente, lichide, componente și preparate sanguine. E greșit de a spune că și plasma chiar și convalescentă, ajută panacee pentru bolnavul grav”, a menționat Victor Cojocaru, , Șeful Catedrei Anestezie și Terapie Intensivă, Spitalul Clinic Republican.
A crescut şi numărul persoanelor vindecate de COVID-19 care donează plasmă pentru pacienți în stare extrem de gravă. Până acum au donat 29 de oameni, iar alţi şase urmează să o facă.
„Se constată o creștere a ratei de răspuns și de implicare din partea persoanelor ce s-au însănătoșit de această infecție, rata de răspuns săptămânală este în creștere în mediu cu 20-25 la sută”, a precizat Svetlana Cebotari, directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.
Cinci dintre donatori sunt lucrători medicali, unul este militar și ceilalți sunt din alte domenii de activitate. Datele ministerului Sănătății arată că până în prezent 1658 de persoane s-au vindecat de noul tip de coronavirus.
Preluat de la: Publika.md