Președinția albaneză a OSCE nu a primit de la Moldova o solicitare oficială privind substituirea în Transnistria a forțelor de menținere a păcii din Rusia cu observatorii civili ai OSCE, a comunicat la 30 noiembrie Agenției RIA Novosti reprezentantul OSCE.
Reprezentantul OSCE a spus că Organizația este la curent cu declarațiile persoanelor oficiale din Republica Moldova privind substituirea în Transnistria a forțelor de menținere a păcii din Rusia. „Decizia definitivă necesită consimțămîntul tuturor 57 de țări membre ale OSCE”, a adăugat reprezentantul Președinției albaneze.
Dodon, presa lui și cea pro-rusă continuă să manipuleze opinia publică. Maia Sandu a cerut retragerea armatei ruse, nu a pacificatorilor
Site-ul telegraph.md, apropiat de Igor Dodon, insinuează în mod fals că Maia Sandu ar fi cerut retragerea trupelor de pacificatori. Nu admitem că autorii textului nu cunoasc că pe lângă trupele de pacificatori (CUC), în raioanele de est ale R. Moldova, staționează ilegal trupe din Grupul Operațional al Forțelor Rusești.
Dodon, fiind într-o localitate R. Moldova declară următoarele: „Sunt convins că cei care au votat pentru oponentul meu – pentru oponentă, deja înțeleg că au greșit. Iată, primele declarații – împotriva Rusiei, primele declarații – împotriva pacificatorilor din Transnistria. Înțelegeți ce urmări poate avea asta?! (…) ”
Presa pro-dodon, repetă aceleași minciuni:
Același truc ieftin, îl folosește și o oarecare Elena Panina, membru al comitetului pentru afaceri internaţionale al Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus) care declară următoarele pentru RIA Novosti: „Sandu doreşte ca forţele ruseşti de menţinere a păcii să plece din regiunea transnistreană. Şi în acelaşi timp respinge scenariul federalizării, care poate contribui la asigurarea unui echilibru de interese şi a păcii pe termen lung. Ce se oferă locuitorilor din regiunea transnistreană în schimb? De fapt – revenirea la situaţia din 1992, când a izbucnit conflictul sângeros care a curmat viaţa a mii de oameni. Este evidentă o perspectivă de „dezgheţare” a conflictului urmată de intrarea în „faza fierbinte”, indiferent de ceea ce spune Sandu, despre dorinţa ei de a rezolva problema în mod paşnic”.
Ce a spus Maia Sandu
Maia Sandu: „Sunt convinsă că vom găsi un format de rezolvarea al conflictului. El trebuie să includă retragerea integrală a armatei ruse de pe teritoriul R. Moldova”
Cine sunt pacificatorii
Comisia Unificată de Control (CUC) este o forță tri-laterală de menținere a păcii și o structură de comandament militar comună formată din trimiși Republicii Moldova, Transnistriei și Rusiei, care operează în „zona de tampon” de la frontiera dintre Republica Moldova și Ucraina. Teritoriul disputat este controlat de așa-zisa Republică Moldovenească Nistreană. La momentul actual, Federația Rusă are 400 de militari în forțele de menținere a păcii.
Cine este Armata Rusă care staționează ilegal pe teritoriul R. Moldova
Grupul Operațional al Forțelor Rusești din Republica Moldova (până în anul 1995 purta denumirea de Armata a 14-a) este formată din aproximativ 1600 de militari. Formal ex-Armata a 14-a refuză să părăsească teritoriul R. Moldova, unde staționează ilegal de aproape 30 de ani, pentru a păzi depozitul de la Cobasna, unde s-ar afla peste 20 de mii de tone de muniții. De facto, armata rusă este cea care permite existența pe teritoriul R. Moldova unei entități nerecunoscute internațional de nimeni, așa-numita „Republică Moldovenească Nistreană” sau „Transnistria”.
Menționăm că Președintele R. Moldova are atribuții constituționale în domeniul politicii externe și este comandatul suprem al forțelor armate a R. Moldova.
Armata rusă încalcă Constituția R. Moldova
Articolul 11. Republica Moldova, stat neutru
(1) Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă.
(2) Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său.
Preluat de la: Timpul.md